Hrvatska uzela dvije milijarde eura za refinanciranje dugova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska je na međunarodnom tržištu realizirala dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura. To je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine. Novac prikupljen najnovijim zaduženjem iskoristit će se u opće proračunske svrhe te za refinanciranje postojećih euroobveznica Hrvatske, prioćeno je iz Ministarstva financija.

Riječ je o 12-godišnjoj obveznici s dospijećem 2033. godine. Ročnost dospijeća po izdanim euroobveznicama po prvi put je produljena na 20 godina, čime je Hrvatska osigurala financiranje na najdulji rok u svojoj povijesti na međunarodnom tržištu kapitala.

Novac prikupljen najnovijim zaduženjem iskoristit će se u opće proračunske svrhe te za refinanciranje postojećih euroobveznica Hrvatske, koje dospijevaju u ožujku 2021. u iznosu od 1,5 milijardi dolara, s kuponskom kamatnom stopom od 6,375 posto.

“Zahvaljujući odabranom vremenskom trenutku za provedbu transakcije, unatoč kompleksnim tržišnim uvjetima, postignuti su iznimno povoljni uvjeti izdanja za Hrvatsku, uz čak 30 baznih bodova niže od inicijalno objavljene cijene za obje tranše”, navode iz Ministarstva. (ur)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!