Životopis najdugovječnijeg zagrebačkog gradonačelnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od posljedica srčanog udara preminuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Rođen je u zaseoku Cerov Dolac u Donjim Mamićima, u općini Grude u BiH, 1955. godine. Roditelji su mu Jozo i Blagica Bandić.

Osnovnu i srednju školu završio je u Grudama. Bio je dobar đak i ministrant, kažu bistriji nego su to pokazivale ocjene. U Zagreb dolazi studirati 1974. Studirao je radeći brojne fizičke poslove, ali se dijelom financirao i prodajući duhan kojeg su njegovi uzgajali u Hercegovini.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti na smjeru općenarodne obrane i društvene samozaštite. Na fakultetu upoznaje i buduću suprugu Vesnu. Od nje će se kasnije i razvesti, a mediji su pisali da je razvod bio fiktivan kao bi lakše kupili stan. Vjenčat će se opet 2003.

Iza njega je duga politička karijera:

  • Od 1995. do 2000. vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu Hrvatskog sabora
  • Od 2000. do 2017., kada pobjeđuje na neposrednim izborima (u drugom krugu) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, šest je puta izabran za gradonačelnika Zagreba
  • 2009., kao nezavisni kandidat, u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojio je drugo mjesto sa 39,74 posto glasova
  • 2011. kandidirao se na parlamentarnim izborima, s neovisnom listom naziva Stijena gdje doživljava neuspjeh
  • od 2013. njegova lista osvaja najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U predizbornu kampanju za predsjednika 2009. godine ušao je s više od 200 prijava i stotinjak afera. Gotovo nijedna nije procesuirana.

Uhićen je prvi put 2014., ali je nakon mjesec dana u pritvoru pušten uz jamčevinu od 15 milijuna kuna. Nakon puštanja na slobodu, vraćen je u pritvor jer je komunicirao sa suradnicima koji su mnogi bili svjedoci u postupku. U karijeri je skupio nekoliko stotina kaznenih prijava, a protiv njega se vodilo i nekoliko kaznenih postupaka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!