Broj novozaraženih od prošlog tjedna porastao za 45 posto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na novoj konferenciji stožera raspravljalo se o novim varijantama virusa, cjepivu AstraZenece i njegovim navodnim nuspojavama kao i o naglom porastu broja novozaraženih. Krunoslav Capak pojasnio je EMA-in izvještaj o rijetkim slučajevima pojave krvnih ugrušaka povezanih s trombocitopenijom. Naime, u Hrvatskoj je zabilježeno 12 slučajeva tromboza venskih sinusa, uglavnom kod žena u dobi od 25 do 55 godina. Smatra da taj rizik nije velik budući da EMA nije preporučila izuzimanje žena u toj dobi od cijepljenja, ali će pomnije istražiti takve slučajeve. Markotić je dodala kako kontraceptivi u toj dobi također mogu biti faktor te nuspojave te da se i taj podatak treba uzeti u obzir. Istaknula je da su britanski i južnoafrički soj trenutno najrašireniji, dok brazilskog, prema rezultatima sekvencije, nema u značajnoj mjeri. Spomenula je i izvješće EMA-e prema kojem nema razloga za obustavu cijepljenja AstraZenecinim cjepivom te navela kako je rizik od nuspojava mnogo manji nego opasnost od zaraze.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1112 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj aktivnih slučajeva porastao na 6426. 918 pacijenata nalazi se na bolničkom liječenju, a njih 80 je na respiratoru. Nažalost, preminulo je 17 osoba.

Ministar Davor Božinović pozvao je građane na odgovornost te poručio lokalnim stožerima da pojačaju nadzor nad provođenjem mjera te se koriste sankcijama za one koji ih se ne pridržavaju. Kazao je da je 30-ak ugostitelja dobilo kazne zbog kršenja epidemioloških mjera te da oni više neće imati pravo na državnu naknadu.

Krunoslav Capak naglasio je da u odnosu na prošli tjedan bilježimo porast broja novozaraženih od 45 posto te da smo po 14-dnevnoj incidenciji na osmom mjestu. Stožer je izdao uputu da se u područja sa starijim stanovništvom šalje više cjepiva, a ako se netko iz najugroženije skupine odbije cijepiti, umjesto njega cjepivo može primiti netko iz iduće skupine kako ono ne bi propalo. Je li smrt 33-godišnjaka koji je cjepivo primio 12 dana prije povezana s njime, bit će poznato tek nakon rezultata obdukcije, rekao je Capak. Ministar Beroš najavio je da će se cijepiti upravo AstraZenecom jer je smatra potpuno sigurnom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!