Bjelovarski branitelji kod Milanovića: Srbija neće u EU dok nam ne otkriju sudbinu nestalih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je razgovarao s predstavnicima braniteljskih udruga, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi te je poručio kako se pitanje nestalih mora riješiti prije ulaska Srbije u EU.

Na sastanku u Uredu PRH sudjelovao je i posebni savjetnik predsjednika za veterane Marijan Mareković dok je u ime branitelja nazočila dva Bjelovarčana: Zoran Maras ispred Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, te Željko Dragašević ispred Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Bio je tu i Ilija Vučemilović Šimunović koji je na čelu udruge Tigrova zamijenio današnjeg ministra Tomu Medveda.

Branitelji su tražili sastanak zbog rješavanja sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije, moguće ratne odštete od strane Republike Srbije zbog agresije na RH te obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata.

U Uredu predsjednika kažu da su se predsjednik Milanović i predstavnici braniteljskih udruga u cijelosti složili kako je najvažnije riješiti sudbinu nestalih hrvatskih branitelja i civila jer je to prije svega pitanje humanosti. Za taj zahtjev dobili su čvrstu potporu Predsjednika Republike koji smatra kako Republika Srbija, prije ulaska u Europsku uniju, mora otkriti gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih branitelja i civila.

Predstavnici braniteljskih udruga upoznali su predsjednika Milanovića sa svojom inicijativom da se jasno uredi obilježavanje važnih obljetnica iz Domovinskog rata. Prema njihovom prijedlogu koji je već ranije predstavljen i vladinim institucijama, važne obljetnice trebale bi se obilježavati uz zajedničko sudjelovanje državnog vrha i obitelji žrtava.

Predsjednik Milanović podsjetio je kako je u više navrata i sam predlagao takav način obilježavanja. “Smatram kako državni vrh mora zajednički sudjelovati na obilježavanjima”, rekao je Predsjednik Republike.

Posebna zanimljivost susreta je susret Milanović-Maras zbog kojeg je predsjednik lani napustio svečanost obilježavanja obljetnice Bljeska u Okučanima, jer je Maras u izaslanstvu za polaganje vijenaca bio odjeven u majicu HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”.

Maras je kasnije, na svečanosti u Spomen obilježju Barutana, održao dojmljiv govor u kojem je osobito zahvalio predsjedniku Milanoviću na dolasku i brizi za branitelje.

Bio je tu i Željko Dragašević, čija je supruga šefica Domovinskog pokreta i kandidatkinja za županicu Bjelovarsko-bilogorske županije. Dobri odnosi Milanovića i Domovinskog pokreta nisu od jučer jer, među ostalim, predsjednik nije zaboravio njihovu pomoć pri dolasku na Pantovčak.

Foto Ured predsjednika


PODIJELI S PRIJATELJIMA!