Suludo – gotovo 1000 tužbi protiv novinara da bi ušutkali, zastrašili i financijski oslabili izdavače

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Novo istraživanje koje je provelo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pokazuje porast tužbi protiv novinara i medija u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu, prenosi Europska federacija novinara.

Prema anketi HND-a, pokrenute su najmanje 924 tužbe protiv novinara i medija u Hrvatskoj, u kojima tužitelji potražuju gotovo 10,5 milijuna eura, navodi EFJ.

Među njima su 892 građanske parnice zbog navodnih povreda časti i ugleda protiv izdavača, urednika i novinara zbog objavljivanja tekstova i članaka. Ostalih 32 su kaznene tužbe. Tužitelji su redom pojedinci, javne i političke osobe, kao i pravne osobe, političari na vlasti i suci.

Hanza Media (Jutarnji list) ima najveći broj postupaka, s 479 tužbi. Slijedi grupa Styria (Večernji list) s 203 tužbe. Podaci iz prethodnih godina pokazuju da je na kraju osuđen svaki deseti novinar. U 2020. godini bilo je aktivno 905 sudskih postupaka protiv novinara i medija.

“Broj od 924 tužbe protiv novinara i medija pokazuje da je sudski progon medija i novinara u Hrvatskoj još uvijek u tijeku, te da mu se ne nazire kraj. Važno je napomenuti kako je stvarna brojka vjerojatno veća jer smo podatke dobili samo iz 23 medija”, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

“Želimo glasno i jasno upozoriti domaću i međunarodnu javnost da su tužbe najčešće sredstvo zastrašivanja novinara i medija kako bi odustali od ozbiljnih istraživačkih priča”, dodao je. Hrvatsko novinarsko društvo ima tri aktivne parnice u jedinstvenom slučaju koji uključuje nacionalnu javnu radioteleviziju HRT protiv vlastitih zaposlenika, novinara HND-a i predsjednika HND-a.

“Broj sudskih postupaka protiv medijskih djelatnika u Hrvatskoj apsolutno je sulud. Jasno je da su ove metode osmišljene kako bi ušutkale, zastrašile i iscrpile financijske resurse medija i novinara, a ne kako bi pobijedile u postupcima. Činjenica da se problem pogoršava, ne samo u Hrvatskoj već i u ostatku Europske unije, potvrđuje da moramo brzo pronaći odgovor na razini cijele Europe”, reagirao je glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ), Ricardo Gutiérrez.

EFJ se pridružio Koaliciji protiv SLAPP-a u Europi (CASE) kako bi okončao praksu nasilnih tužbi (poznatih i kao SLAPP – strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti) protiv novinara i branitelja ljudskih prava. Zajedno s organizacijama za slobodu medija i zaštitu okoliša, poput Reportera bez granica, Odbora za projektne novinare, Greenpeacea, Transparency Internationala, EFJ je pozvao Europsku komisiju da iznese “Anti-SLAPP” direktivu.

Zakoni protiv SLAPP-a već postoje u brojnim državama Sjeverne Amerike i Australije, ali niti jedna zemlja EU do sada nema takvu legislativu – (ili zakonodavstvo).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!