Popuštanje ograničenja svadbenih svečanosti, javnih okupljanja, ali i drugih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Stožer je na konferenciji za novinare, kako je bilo i najavljeno, predstavio nove mjere s kojima su službeno krenuli u ublažavanje istih.

Većina mjera odnosi se na popuštanje mjera i povećanje broja ljudi na svadbama, otvaranje zatvorenih dijelova restorana, javna okupljanja, te dulje radno vrijeme ugostiteljskih objekata, ali i održavanje sajmova na otvorenom.

Svadbe će se moći održavati sa do 120 uzvanika, a organizatori će biti dužni obavijestiti nadležnu županijsku službu civilne zaštite o vremenu i mjestu održavanja proslave te poslati broj uzvanika. Svi uzvanici moraju imati jednu od tri potvrde, a one su: potpuno cijepljena osoba prije više od 14 dana, negativan brzi ili PCR test ne stariji od 48 sati ili potvrda da je osoba preboljela COVID.

– Organizator je taj koji treba voditi brigu o tome imaju li svi nazočni, uzvanici, osoblje, pjevači,… jednu od tri potvrde koju trebaju imati – rekao je ministar Božinović

Što se javnih okupljanja tiče, na njima će umjesto dosadašnjih 25, smjeti sudjelovati do 100 osoba. Javna događanja mogu trajati do 22 sata, a ista pravila vrijediti će za kladionice, kasina i automat klubove. Pekarnice, ugostiteljski objekti i obiteljska gospodarstva od petka će smjeti raditi do 23 sata.

Na sahranama više nema ograničenja, ali i dalje se ne smije izražavati sućut. Ukinuta će biti i obustava plesnih škola, zabavnih i rekreacijskih usluga i dječjih igraonica u zatvorenim prostorima. Ukida se ograničenje za 40% popunjenosti raspoloživih mjesta za putnike u javnom prijevozu, no maske su i dalje obavezne.

– Ostaje generalna odredba da su maske potrebne ako se ne može održavati fizička distanca. Mjere su na snazi do sredine lipnja. Pratit ćemo razvoj situacije. U svakom sljedećem koraku ići ćemo s dodatnim popuštanjima – najavio je Božinović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!