Hrvatska spremna za požarnu sezonu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je u Državnoj vatrogasnoj školi Hrvatske vatrogasne zajednice održana konferencija za medije s temom „Spremnost sustava za požarnu sezonu 2021.“

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je predstavio glavne zadatke koje je Hrvatska vatrogasna zajednica odradila u sklopu priprema za ovu požarnu sezonu, a sukladno “Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku”. Programom su integrirane sve aktivnosti subjekata (ministarstva, javne ustanove, vatrogasne postrojbe, udruge) u cilju učinkovitijeg djelovanja pri gašenju požara na otvorenom prostoru. Tucaković je upoznao prisutne s promjenama u sustavu, odnosno ustrojavanju Hrvatske vatrogasne zajednice kao državne upravne organizacije.

– Hrvatsko vatrogastvo raspolaže sa 2.641 profesionalnim vatrogascem u 76 javnih vatrogasnih postrojbi te 64.456 dobrovoljnih vatrogasaca, od kojih je 21.912 operativnih u 1845 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ovim snagama su na raspolaganju 3.116 vatrogasnih vozila prosječne starosti 23,58 godina – rekao je Tucaković.

Kao snage za gašenje požara stacionirane na priobalju naveo je 1.120 profesionalnih vatrogasaca u JVP priobalnih županija, 5.000 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, 46 vatrogasaca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe  HVZ-a, 101 vatrogasac sa 13 vozila iz kontinentalnog dijela RH dislociranih na 10 mjesta (u jednoj smjeni) te do 1.000 sezonskih vatrogasaca (članovi DVD-a s priobalja). Uz vatrogasce za djelovanje na požarima je spremno do 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (kopnene, zrakoplovne i pomorske snage), snage interventne i temeljne policije te interventni tim za spašavanje DVIP, HGSS, Hitna pomoć.

Tucaković je istaknuo da se provodi i niz promidžbenih aktivnosti, kroz prikazivanje promidžbenih spotova, postavljanje plakata s upozorenjima kojima je cilj osvijestiti građane o mogućim opasnostima od požara. Ovom prigodom zapovjednik se zahvalio i medijima što podržavaju preventivne kampanje i na taj način doprinose zaštiti od požara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!