Osobe s invaliditetom mogu zatražiti besplatan prijevoz trajektom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od danas osobe s invaliditetom mogu putem sustava e-Građani podnijeti zahtjev za izdavanje iskaznice kojom će moći ostvariti pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama te pravo na pratnju i osobno vozilo.

Za zahtjev je potrebno imati vjerodajnicu značajne ili visoke razine sigurnosti, a ako je od izdavanja osobne iskaznice prošlo više od pet godina, potrebno je priložiti i fotografiju. Iskaznica će biti dostavljena korisniku u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva za njezinu izradu, navodi Agencija za komercijalnu djelatnost. Provjera o potrebnim uvjetima za ostvarivanje besplatnog prijevoza vršit će se uvidom u Registar o osobama s invaliditetom.

To pravo moći će ostvariti oni kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto i više, hrvatski ratni vojni invalidi sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem, slijepe i gluhoslijepe osobe sa stopostotnim oštećenjem, osobe s invaliditetom s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja te djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja. Djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim I. i II. stupnjem funkcionalnog oštećenja koja imaju prebivalište na otoku te njihova pratnja također će moći podnijeti zahtjev.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!