Tri puta više umirovljenika uz mirovinu prima i plaću

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava naglasio je da je ove godine u Hrvatskoj zaposleno 55 tisuća ljudi više nego prošle godine te četiri tisuće više nego 2019. godine, koja je imala najbolji broj zaposlenih od posljednje ekonomske krize. Aladrović je istaknuo da imamo nešto više od 120 tisuća nezaposlenih.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u lipnju je obiteljsku mirovinu primalo 216 tisuća građana. U većini slučajeva radi se o udovicama i udovcima, a prosječan iznos te mirovine je 2.094 kune, što je manje od one prosječne. U 27 posto slučajeva udovice i udovci su u riziku od siromaštva, zbog čega se on želi smanjiti kroz izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju. S druge strane, izmjenama Zakona popunile bi se rupe na tržištu rada, iznio je ministar.

Premda zastupnici podržavaju Vladin prijedlog prema kojem bi korisnici obiteljskih mirovina mogli raditi i primati mirovinu, dio upozorava da bi to moglo biti na štetu nezaposlenih, dok neki vjeruju da to neće donijeti velik zamah na tržištu rada. Aladrović ih je podsjetio da je nakon mirovinske reforme iz 2019. godine utrostručen broj umirovljenika koji rade i primaju mirovinu, pa je njih 25. lipnja bilo ukupno 17 813.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!