I građani kojima osobne važe trajno morat će ih zamijeniti novima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić za N1 je govorio o osobnim iskaznicama druge generacije. Rekao je da je prvi dan predano više od 7200 zahtjeva, a na novu će osobnu građani pričekati 30 dana u redovnom postupku, deset dana u ubrzanom postupku ili tri dana u žurnom postupku. Iznimka je Zagreb, gdje se žurno podizanje dokumenta može obaviti u jednom danu. Naravno, za nešto višu cijenu. Dodao je i da su osobne iskaznice i putovnice zaštićene najvišim mogućim mjerama te da je njihovo krivotvorenje minimalno, ako ne i nemoguće.

Pozvao je građane da dolaze zatražiti nove osobne samo ako su im one potrebne, odnosno ako su istekle, oštećene ili su mijenjali osobne podatke. Otkrio je i da oni ljudi kojima na osobnim iskaznicama stoji da vrijede trajno, svoje osobne moraju promijeniti do 2031. godine, dok oni koji još koriste kartonske iskaznice novu moraju podići u roku od pet godina.

Osvrnuo se Katić i na mogućnost integriranja vozačke dozvole u osobnu iskaznicu. Naglasio je da izgled vozačkih dozvola propisuje direktiva Europske unije i dok se ona ne promijeni, nema govora o tome da se integrira u osobnu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!