Oni koji odbiju sudjelovati u popisu stanovništva, mogli bi biti kažnjeni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

O popisu stanovništva, najvećem projektu Državnog zavoda za statistiku koji se provodi svakih deset godina, za N1 je govorio bivši ravnatelj DSZ-a Marko Krištof.

– Radi se o najzahtjevnijem statističkom istraživanju i najvećoj aktivnosti bilo kojeg zavoda za statistiku. Radi se o ogromnom poslu i velikom metodološkom te komunikacijskom izazovu – rekao je Krištof, dodajući kako je ove godine popis stanovništva još zahtjevniji zbog toga što će se spajati podaci iz različitih izvora. Naime, osim popisivanja građana na terenu, moći će se popisati i sami putem sustava e-građani.

Krištof kaže da je potrebno popisati svo stanovništvo. – Ako se i svi članovi popišu putem e-građana, popisivač će trebati doći na vrata zbog potvrde da su svi članovi kućanstva popisani. Utvrde li se razlike, popisivači će trebati utvrditi gdje su razlike. Odbijete li sudjelovati u popisu, postoji mogućnost kažnjavanja, no nisam siguran na koji način će se ono provoditi – kazao je.

Broj popisanih osoba mogao bi biti manji. – Postoji konsenzus među demografima da će nas biti ispod četiri milijuna. Broj stanovnika bit će najveći izazov. Saznat ćemo koliko je osoba popisano, ali točan broj stanovnika trebat ćemo neko vrijeme pričekati. Europska regulativa kaže da službeni rezultati trebaju biti dvije godine nakon popisa. Konačne rezultate mogli bismo dobiti krajem 2022. godine – rekao je Krištof.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!