U posljednjih mjesec dana policija je u Paragu intervenirala 41 put

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Policija je sazvala izvanrednu konferenciju za novinare nakon ubojstva i pucnjave u Paragu u Međimurskoj županiji. Zbog izostanka reakcije na prijave za posjedovanje oružja policiju je kritizirao saborski zastupnik Veljko Kajtazi, piše Dnevnik.hr.

U pucnjavi koja se dogodila sinoć, ubijena je jedna žena, a šest je osoba ranjeno. Među njima je jedna maloljetna osoba. Tri su osobe u teškom stanju i nalaze se u županijskoj bolnici u Čakovcu. Tučnjavi je prethodila svađa među susjedima. Mladić je pucao iz vatrenog oružja nakon što je njegovu obitelj napala susjeda i razbila automobil.

Policija je uhitila tri osobe i sazvala izvanrednu konferenciju za novinare. Na presici su govorili načelnik Policijske uprave Ivan Sokač, voditelj Odsjeka za obradu kriminaliteta Službe kriminalističke policije, Zlatko Baranašić i savjetnik ministra Božinovića Vladimir Faber.

Načelnik PU Ivan Sokač rekao je kako je policija u 20:54 dobila dojavu o tučnjavi više osoba u romskom naselju Parag.

“Prilikom zaprimanja dojave u pozadini se čula rafalna paljba. Na mjesto događaja upućeni su djelatnici naše policije i jedna grupa djelatnika interventne policije, a nakon toga u pomoć su pristigli djelatnici interventne policije iz PU međimurske i djelatnici ATJ Lučko.

Utvrđeno je da je došlo do tučnjave i pucnjave u zrak i prema grupi ljudi. 6 osoba je zadobilo prostrijelne rane. Jedna osoba je preminula. Jedna osoba zadobila je ozljede u tučnjavi.

S mjesta događaja udaljile su se tri osobe.

“Oni su pobjegli, locirani su. Nisu se opirali uhićenji. Dvije osobe su otprije poznate policiji, za jednu ne možemo dati podatke jer je maloljetna osoba”, rekao je načelnik.

“Pronašli smo oružje iz kojeg je pucano. Krim-istraživanje je u tijeku. Uhićene osobe trebale bi tijekom dana biti privedene policijskom nadzorniku. Povod je tučnjava i netrpeljivost dviju obitelji. Zvali su i dobili smo dojavu u trenutku pucnjave”, pojasnio je Sokač.

Savjetnik ministra Božinovića Vladimir Faber komentirao je Kajtazijeve izjave. Podsjetimo, zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi je rekao kako je upozorio ministra Božinovića na veliku količinu oružja koja je stigla u naselja. “Nije me slušao. Odgovorio mi je floskulom. A ovo je tek početak”, rekao je Kajtazi komentirajući ubojstvo.

Faber kaže da se radi o floskuli i politikanstvu.

“Radi se o najobičnijem politikanstvu i izbjegavanju vlastite suodgovornosti. Reći informaciju da u naselju ima oružja? Što to znači? Ima i udrugim naseljima. PU međimurskoj čestitam na sinoćnjim aktivnostima. Ova PU oduzela je 37 komada zabranjenog oružja u zadnjih godinu dana. To je dovoljno za naoružati satniju. No, problem je..zašto ne kažu, ta i ta osoba ima oružje. Ovo nije 88 godina. Policija ne može ući u stan bez sudskog naloga. Ovo je floskula zbog izbjegavanja vlastite odgovornosti.”, uvjeren je Faber.

Smatra kako je izostala generalna prevencija što se tiče držanja nelegalnog oružja. “Svi ostali trebali bi se zapitati kakvo je stanje u romskim naseljima, ali moramo djelovati preventivno i tražiti uzroke”, kazao je.

Napominje i kako se stopa kriminaliteta općenito smanjuje i da se smanjuje sudjelovanje romske nacionalne manjine u kriminalnim radnjama u PU međimurskoj.

Još uvijek ne znaju od kuda osumnjičenom mladiću kalašnjikov s kojim je počinio ubojstvo. “Istraživanje je u tijeku, pokušat ćemo utvrditi kada je i od kuda  kupljeno oružje”, napomenuo je Faber.

Mladić je kalašnjikov posjedovao ilegalno. Mladići koji su sudjelovali u incidentu od ranije su poznati policiji. “Svi su višekratno prijavljivani”, rekao je Sokač.

Policija je rekla da su osobe više puta evidentirane za brojna kaznena djela, pa i za nasilje. Što se tiče ilegalnog oružja policija je rekla da puno puta moraju kopati po šumi, kućicama za pse kako bi pronašli ilegalno oružje.

“Oružje je skriveno po šumama, moramo kopati, pola metra, metar. Prošli puta u kućici za pse.Dok se puca, idemo za informacijama, gdje bi mogli naći skriveno oružje, ali to je jako težak posao”, rekao je načelnik.

Policija je imala 41 intervenciju u zadnjih mjesec dana u Paragu. Rekli su kako svaki dan imaju intervenciju u tom mjestu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!