Hrvati opet idu točiti u BiH, ne žele plaćati preskupo gorivo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sve više Hrvata se nakon posljednjeg poskupljenja svih vrsta goriva, u kojem je dizel probio granicu od 11 kuna i najskuplji je u posljednjih sedam godina,  svoje limene ljubimce odlučilo tankati u susjednoj BiH.

Gorivo je kod susjeda u prosjeku jeftinije za oko 2,5 kune po litri, pa tako naši državljani koji tankaju u BiH uštede i do 130 kuna. Ove su cijene uspoređene s crpkama u Bosanskom Brodu u kojem su cijene nešto veće u odnosu na ostatak Bosne i Hercegovine, a razlika je i u usporedbi s tim “skupljim” gorivom od susjeda, s obzirom na na naše cijene, ogromna. U Bosanskom se Brodu najčešće mogu vidjeti registracije iz Slavonskog Broda, ali uz njih česte su i one iz Požege, Osijeka, Đakova, Našica pa čak i Zagreba.

Ono što je najzanimljivije, ali možemo reći i bizarno je činjenica da se na nekim benzinskim postajama u Bosanskom Brodu toči hrvatsko gorivo, ali ondje je ono znatno jeftinije nego u Hrvatskoj.

Razlika u cijeni posljedica je puno manjih trošarina kod susjeda. Na svim se crpkama primaju kune, ali kod plaćanja gotovinom tečaj je onaj svima dobro znan, kojeg nikakva inflacija ili deflacija ne mogu promijeniti, četiri kune na jednu marku. Dakako, više se isplati plaćati karticom, jer se u tom slučaju obračunava pravi tečaj, odnosno protuvrijednost od 3,8 kuna na jednu marku.

Većina Hrvata koji svoje ljubimce tankaju u BiH ipak napominju da nisu motivirani posljednjim poskupljenjima, već kako tamo toče učestalo jer su cijene uvijek niže, sad je razlika, kažu, samo izraženija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!