Stižu nove mjere, covid potvrde bit će obvezne i u školama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 6.932 novozaraženih, preminulo je 36 osoba, a 231 jedna osoba je na respiratoru.  U odnosu na prošli tjedan broj oboljelih je povećan za 15 posto. Po incidenciji smo na 23. mjestu u EU, kazao je na današnjoj pressici Stožer civilne zaštite ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Postići što veću procijepljenost, uvesti ograničenja za okupljanja i postići što veću sigurnost prilikom obavljanja djelatnosti i poslova, koje se neće ograničavati, što se može dokazati testiranjem ili EU digitalnom potvrdom, tri su osnovna smjera u kojima će ići daljnja borba protiv pandemije, istaknu je ministar Davor Božinović.

Javna okupljanja ograničavaju se na 50 osoba, osim ako je riječ o događanjima samo za ljude s covid-potvrdom, a na okupljanjima će ubuduće biti obvezna i maska. Na otvorenom i dalje na skupu smije biti stotinu ljudi, a sva okupljanja mogu trajati do ponoći. Iznimka su kino predstave koje počnu u 23 sata i svadbe koje smiju trajati do 2 sata.

Kako se i najavljivalo, uvode se covid-potvrde za sve zaposlene i korisnike državnih i javnih službi, i to od 15. studenoga.

Odluka o obveznim covid-potvrdama odnosi se i na škole, ali samo na zaposlene u školama.

– Ako nisu cijepljeni ili preboljeli, moraju se testirati dvaput tjedno, rekao je Božinović.

– Mjera obveze posjedovanja covid-potvrde ne odnosi se na učenike, nego samo na zaposlenike, a što se tiče učenika, poznato je da smo donijeli ekstenzivnu preporuku, koja će se djelomično podijeliti u nekim elementima. Pojačat će se obveza nošenja maski, rekao je Capak.

Što se tiče djece od prvog do četvrtog razreda, oni će dok se kreću po hodnicima trebati imati masku, a za vrijeme nastave, ne trebaju, a što se tiče dovođenja djece u vrtiće i škole, tu neće biti potrebna obvezna covid-potvrda, nego će se tu još vidjeti koje se mjere mogu pojačati, rekao je Capak.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!