Što dobre vijesti iz agencije Fitch znače građanima?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Agencija Fitch je kreditni rejting Hrvatske iz BBB minus razine podigla na BBB uz pozitivne izglede što je najbolji kreditni rejting u povijesti zemlje. Agencija je istaknula napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak gospodarstva od pandemijske krize. To je prokomentirao premijer Andrej Plenković koji je naglasio kako su prognoze za rast veće od očekivanog.

-Europska komisija je glede realnog BDP-a procjene revidirala s 5,4 na 8,1. Mi smo kao Vlada svoje projekcije rasta BSP-a revidirali s 5,2 na 9 postotni rast BDP-a u ovoj 2021. Prije nešto manje od godinu dana, Fitch je prognozirao rast BDP-a u ovoj godini za Hrvatsku 3,8. Današnja njihova procjena je 8,9 – naglasio je premijer.

Naglasio je i da je ključ i sidro našeg ekonomskog smjera u budućnost ulazak u europodručje, a na pitanje što najbolji kreditni rejting ikada donosi građanima, rekao je:

-Ako se država zadužuje skoro po najnižim kamatama ikad, onda i banke po nižoj kamati nabavljaju novac. Onda banke po nižim kamatama građanima plasiraju novac. To je poanta, cijena novca je manja – objasnio je Plenković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!