Hrvatska bilježi najveću stopu rasta BDP-a u posljednjih 30 godina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

-Hrvatsko gospodarstvo raste 15,8 posto! BDP je premašio vrijednost iz 3. kvartala pretpandemijske 2019. za 4,1 posto. Iz faze oporavka od #COVID19, ušli smo u fazu snažnog gospodarskog rasta. Hrvatska je u prva tri kvartala 2021. ostvarila najveći rast (10,7%) među promatranih 21 članica Europske unije! – pohvalio se na Twitteru premijer Plenković, dodajući kako su brzom oporavku i snažnom rastu pridonijeli hrvatski gospodarstvenici, kao i mjere Vlade RH za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu u covid krizi. Na razini cijele 2021. premijer očekuje rast BDP-a od 9 posto, što je poticaj za daljnje reforme i ulaganja uz pomoć sredstva EU.

Na pressici u Banskim dvorima pojasnio je da spomenuti podrazumijeva najbržu stopu rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21. članicom EU-a za koje zasad znamo detalje.

-Ovo je najveći rast ikada otkada imamo Hrvatski, dakle u posljednjih 30 godina. Rast u Hrvatskoj je tri puta veći nego što je to prosjek članica Europske unije. Kada gledamo, u prvih deset mjeseci imamo 10,7 posto rasta BDP-a. Imamo najveći rast ikada, otkad je Hrvatske. To pokazuje zaista brz, snažan i izrazito kvalitetan i, ja bih rekao, sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva – istaknuo je premijer, dodajući kako je doprinos rastu dao izvoz roba i usluga, a to se najviše odnosi na turističku sezonu.

-Kad sve zbrojimo, možemo reći da se ekonomija munjevito oporavila. Bit ćemo sigurni među prve tri članice EU-a po rastu BDP-a u 2021. godini. To je zajednički napor Vlade, poduzetnika i građana. Ako se ovako nastavi, i četvrti kvartal će biti razlog da se vidimo ponovno za koji mjesec i da u cijelosti ocijenimo uspjeh – zaključuje Plenković

Rast BDP-a od 15,8 posto je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu, što pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka od koronakrize, tijekom koje je BDP padao četiri tromjesečja zaredom.

Porasle su gotovo sve sastavnica BDP-a, a najviše osobna potrošnja.

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 16 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok je u drugom kvartalu taj rast iznosio 18,2 posto.

Izvoz roba i usluga porastao je za 48,8 posto na godišnjoj razini. Uvoz roba i usluga povećan je za 13,9 posto na godišnjoj razini.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!