Opasni Omicron soj koronavirusa stigao u Europu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Belgiji je u petak potvrđen prvi slučaj zaraze novom varijantom koronavirusa koja je prvi put detektirana u Južnoafričkoj Republici.

Ranije je belgijski virolog Marc Van Ranst, čiji laboratorij usko surađuje s belgijskim sustavom javnog zdravstva, objavio da se u Belgiji analiziraju dva sumnjiva uzorka. Naknadno je objavljeno da je jedan od njih identificiran kao varijanta B.1.1.529, zbog koje se širi zabrinutost širom svijeta. Kako je naveo, radi se o osobi koja je stigla iz Egipta.

Znanstvenici strahuju da je novi soj koronavirusa puno zarazniji od dosadašnjih te da cjepiva protiv njega neće biti posve učinkovita.

Osim u Belgiji Južnoafričkoj republici, novi soj je potvrđen i Hong Kongu te Izraelu, a bio je glavna tema na današnjem sastanku Svjetske zdravstvene organizacije, gdje je dobio službeni naziv – Omicron.

-Ova varijanta ima velik broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće, napisano je u WHO-a te dodano kako preliminarni podaci pokazuju kako je ovaj soj zarazniji u usporedbi s ostalima.

– Broj slučajeva ove varijante se povećava u gotovo svim regijama Južne Afrike gdje je i otkrivena, stoji u izvješću.

Smatra se kako će trebati nekoliko tjedana da se razumije djelovanje novog soja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!