HZJZ: U slučaju zaraze omikronom svi kontakti moraju u dvotjednu izolaciju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izmijenio je preporuke o izolaciji i karanteni zbog pojave novog omikron soja koronavirusa u Hrvatskoj.

Ako postoji sumnja da je izvor zaražen omikron varijantom, svi kontakti neovisno o cijepljenju i preboljenju moraju u 14-dnevnu karantenu te se trebaju testirati PCR testom prvog i zadnjeg dana karantene. U slučaju da se sekvenciranjem isključi omikron varijanta, karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti drugim varijantama virusa.

Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika, kućni kontakti morat će biti u karanteni deset dana nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije. Ako su kontinuirano u bliskom kontaktu s bolesnikom, u karanteni moraju biti 20 dana (deset dana trajanja zaraznosti bolesnika i deset dana od posljednjeg dana zaraznosti bolesnika) od datuma obolijevanja bolesnika, pod uvjetom da bolesnik zadovolji sve uvjete za prekid izolacije nakon deset dana i da kontakti ne razviju simptome.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!