Vujčić: Priznajem, bio sam premalo optimističan s rastom BDP-a

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Rast BDP-a u ovoj će godini iznositi gotovo 11 posto – najnovija je to i do sada najoptimističnija prognoza Hrvatske narodne banke, koju je na brifingu s novinarima iznio guverner HNB-a Boris Vujčić, prenose mediji.

– Smatrali su neki da smo preoptimistični, ali evo, ispalo je da smo bili još i premalo optimistični. Sada dajemo novu prognozu koja je opet revidirana na više. Očekujemo, dakle, da će u 2021. rast biti 10,8 posto, a u 2022. 4,1 posto, rekao je Vujčić.

Doprinos rastu daje inozemna potražnja, izvoz usluga, ali i roba, te domaća osobna potrošnja. Također, očekuje se i doprinos temeljem investicija od priljeva EU-sredstava, ali i zbog promjene strukture plasmana banaka koji se očekuje u 2022., a koji bi trebao ići prema tome da počnu usporavati plasmani građanima, a ubrzavati poduzećima.

Ipak, projekcija BDP-a u 2022. izložena je brojnim rizicima pri čemu pretežu negativni, vezani uz epidemiju i porast neizvjesnosti.

– Turizam je u 2021. ispao i bolji nego smo očekivali, razlika u našu korist u odnosu na naše konkurente i dodatno se povećava u posezoni. S normalizacijom situacije, očekujemo da će u 2022. i kompeticija na tom tržištu biti veća, no bez obzira na to, očekujemo još bolja ostvarenja u turizmu u 2022., poručio je guverner.

Što se ispunjavanja kriterija za uvođenja eura tiče, pod povećalom je inflacija, koja je svugdje u porastu, a k tome je, kako se Vujčić izrazio, i “pomična meta”, jer se prati izvedba tri zemlje s najnižom inflacijom.

– S obzirom da ne očekujemo da ćemo imati inflaciju veću od prosjeka eurozone, to bi značilo da ćemo i taj kriterij ispuniti i uvesti euro u planiranom roku, ustvrdio je Vujčić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!