Prije točno godinu dana u Hrvatskoj je službeno krenulo cijepljenje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prije točno godinu dana u Hrvatskoj je službeno krenulo cijepljenje protiv koronavirusa. Prva osoba koja je primila cjepivo bila je 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevci. Od tada je u Hrvatskoj cijepljeno 55,48 posto ukupnog stanovništva, odnosno 66,12 posto odraslog.

– Kroz proteklih godinu dana u Hrvatskoj je najmanje jednu dozu primilo 55,48 posto ukupnog stanovništva. U zemljama EU/EEA radi se 72,2 posto stanovništva što znači da zaostajemo za prosjekom EU, a za zemljama s najvećim cijepnim obuhvatom zaostajemo i 30 posto. Ipak, kada oni koji se još nisu odlučili cijepiti odlučuju o tome bi li se cijepili ili ne, uzor mogu tražiti u našim sugrađanima koji su se cijepili, a kojih je više od 2,2 milijuna. Iako zaostajemo za Europom i među nama prevladavaju oni koji su se odlučili za cijepljenje. To su naši susjedi, prijatelji i članovi obitelji. Cijepili su se, boljela ih je ruka dana ili dva, možda ih je boljela glava ili su imali povišenu temperaturu no to je prošlo, a sada se mogu ipak sigurnije i jednostavnije kretati i sudjelovati u društvenom životu. Među našim sugrađanima starije životne dobi ima onih koji odgađaju cijepljenje jer tvrde da nigdje ne izlaze iz kuće pa se nemaju gdje zaraziti. Puno sugrađana koji su slično razmišljali ipak se zarazilo jer nam ili dođe rodbina ili odemo u trgovinu, porazgovaramo sa susjedom, ili moramo u autobusom i tramvajem liječniku, ili stojimo u redu u banki ili pošti. Također mnogi naši sugrađani odgađaju cijepljenje zbog različitih bolesti, pogrešno misleći da bi im cijeljenje zbog bolesti koje imaju moglo naštetiti. Upravo je suprotno: sve bolesti koje imate dodatni su razlog da se odmah još danas cijepite jer Covid-19 kod inače bolesnih osoba ima puno teži tijek i češću smrtnost nego kod zdravih. Na svakom punktu za cijepljenje je liječnik, ponesite medicinsku dokumentaciju i zajedno ćete izabrati najbolje cjepivo upravo za vas – prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (65,0% ukupnog stanovništva, odnosno 77,7% odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (60,4% ukupnog stanovništva, odnosno 72,4% odraslog stanovništva).

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!