Zbog prevelike količine bačene hrane izmijenit će se oznake roka trajanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Istraživanje u Hrvatskoj pokazalo je kako jedna četvrtina ispitanika baca hranu odmah po isteku roka trajanja oznake ‘najbolje upotrijebiti do’, iako je ta hrana još sigurna za konzumaciju. Naime, ta oznaka znači da je proizvod do tog dana najkvalitetniji, ali je jestiv i po isteku tog roka, za razliku od onih koji imaju oznaku ‘upotrijebiti do’.

– Upravo zato ove godine pokrećemo izmjene tih oznaka, da poboljšamo njihovo razumijevanje i smanjimo bacanje hrane – najavila je europarlamentarka Biljana Borzan.

Zasad se razmatra nekoliko opcija kako to učiniti. Razmišlja se da se na proizvodima nalaze oba datuma, ili da se potpuno ukine oznaka ‘najbolje upotrijebiti do’. U Švedskoj i Norveškoj su zamijenili tu oznaku s ‘najbolja kvaliteta do’ ili ‘najbolje do, ali upotrebljivo nakon’.

– Ako novi sustav za samo par postotaka smanji bacanje hrane u EU, radit će se o stotinama tisuća tona spašene hrane – tvrdi Borzan.

Sve države članice EU-a do 2030. godine trebale bi prepoloviti količine bačene hrane, a u Hrvatskoj se trenutno godišnje baca 286 379 tona otpada od hrane, odnosno 71 kilogram po stanovniku.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!