Most Hrvatskom saboru predao potpise za referendum

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Most je u danas nešto iza podneva u Hrvatskom saboru predao potpise građana prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i “stožerokracije”, odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor.

Kutije s potpisima, njih 82, te zahtjeve za raspisivanje referenduma, ‘mostovci’, predvođeni Nikolom Grmojom, predali su predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Objavili su da imaju 410.533 (za referendumsku inicijativu Odlučujemo zajedno), odnosno 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

Zahtjev za raspisivanje referenduma, kazao je, upućuje se Odboru za Ustav i poslovnik koji će donijeti zaključak o kojem će se raspraviti na plenarnoj sjednici Sabora i nakon toga će se zatražiti od Vlade da provjeri ima li organizator dovoljan broj potpisa kako bi se mogao raspisati referendum. 

U dosadašnjoj praksi brojanja potpisa, obično bi ih, zbog različitih razloga, “otpalo” oko deset posto. 

– U slučaju da je prikupljen dovoljan broj potpisa, ponovno se ulazi u proceduru prema Odboru za Ustav koji donosi zaključak ili o raspisivanju referenduma ili da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje je li referendumsko pitanje bilo u skladu s Ustavom – objasnio je Jandroković.

FOTO: You Tube Mosta


PODIJELI S PRIJATELJIMA!