Božinović i Capak otkrili što se oko mjera mijenja, a što ostaje isto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Održan je sastanak s predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Nakon sastanka izjave za medije dali su ministar Davor Božinović i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

– 1. veljače produžit će se odluke koje su na snazi. Promjena se odnosi na uredbu prijelaza preko granice. Od 1. veljače izdavat će se covid-potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT-a, s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja i kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja. I od 1. veljače će i Hrvatska u suradnji s HZJZ-om izdavati EU digitalne covid-potvrde s tim važećim rokovima. Što se tiče drugog dijela sastanka, bio je posvećen mogućnosti skraćenja izolacije i samoizolacije s obzirom na brzinu širenja omikron varijante – rekao je Božinović dodajući da će se sve odluke službeno objaviti u ponedjeljak.

– Omikron uzrokuje blažu bolest, pogotovo kod cijepljenih, ali je naučio zaobilaziti sustav i zarazuje preboljele i širi se brže od drugih. Bitno je smanjenje izolacije i karantene, inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti, a i bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna. Zato razmišljamo o skraćenju karantene. Jučer je izašao dokument ECDC-a koji preporučuje da se razmotri ta mogućnost. To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za sve cijepljenje na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na 5 dana uz uvjet da za izlazak iz izolacije 24 sata nemaju simptome i naprave brzi test. Za ostale ostaje kao i dosad – kaže Capak. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!