Milanović iznenađen: Malo je ročnika, razumijem da su mnogi u strahu, pokolebali su se, ne osuđujem ih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na polaganju prisege 34. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi, priopćeno je iz njegova ureda.

Svečanu prisegu u Požegi danas je položilo 73 ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, 54 muškarca i 19 žena.

„Najviši hrvatski vojni zapovjednici na čelu s načelnikom Glavnog stožera admiralom Robertom Hranjem već dugo nisu bili ovdje u ovako kompletnom sastavu i, nažalost, već dugo nije bilo ovako malo ročnika. Razlog je razumljiv, ljudski – nelagoda, rezerva, strah – rat je, daleko, a opet ne tako daleko od nas,“ rekao je Predsjednik Republike.

„Vaša prisega koju ste upravo dali hrvatskoj republici, njezinom Ustavu i njezinom narodu, njezinom redu i poretku nije samo sklop riječi. To je u nekoliko rečenica u stvari srž svega. Dali ste prisegu Hrvatskoj, obrani Domovine, njezinih granica, teritorija, stanovništva, demokratske državne vlasti od Međimurja do Dubrovnika i Prevlake, od Baranje i Slavonije do Istre, Dalmacije i Like. To je sveti zadatak Hrvatske vojske. Sve drugo je plemeniti i dobro došao dodatak savezništva, lojalnosti, pošten odnos prema drugima i očekivanje istog takvog odnosa prema nama. Ali ključno i povrh svega to je obrana Domovine,“ naglasio je predsjednik Milanović.

Također je poručio kako vjeruje i očekuje da će za nekoliko mjeseci na prisezi nove generacije sljedeći naraštaj ročnica i ročnika biti brojniji. „Mnogi su se pokolebali i zbog toga ih naravno ne osuđujem. Vjerujem kako će stvari biti drukčije za pola godine, da će svijet biti mirniji i biti opet normalnije mjesto kakvo je bilo zadnjih tridesetak godina. Ali, to ostaje da se nadamo, na to nemamo puno utjecaja,“ rekao je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

Uz Predsjednika na polaganju prisege 34. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju bili su načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj, savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!