U Zagrebu epidemija hepatitisa A, otkriveno i otkud je krenula zaraza

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Zagrebu već dva mjeseca vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj oboljelih su srednjoškolci, javlja Jutarnji..

– Od početka ožujka dosad zabilježili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe. Bolest je zabilježena među učenicima triju škola te njihovim kućnim kontaktima. No, epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo. Moguće je da u konačnici broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mjesec dana, u nekim slučajevima čak i dva mjeseca – rekao nam je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu.

– Škole su dobile upute koje su prenijele roditeljima i djeci. No, apelirao bih na sve građane da održavaju higijenu ruku – naglasio je Kolarić.

Kako je objavio portal Direktno, epidemija hepatitisa A počela je u Ugostiteljsko-turističkom učilištu, gdje je kuhar, ne znajući da je zaražen hepatitisom A, djeci pripremao obroke.

– Da, to je točna informacija. Za vrijeme praznika počeli su se događati slučajevi hepatitisa. Najprije je bila riječ o jednom sporadičnom slučaju, a onda mi je kolegica u nedjelju javila da se pojavio još jedan. Nakon toga sam odmah kontaktirao s dežurnim epidemiologom i zajedno s njim donijeli smo brojne mjere – potvrdio je za portal Direktno Mladen Smodlaka, ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!