Što umirovljenici mogu očekivati od novog usklađivanja mirovina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zakon o mirovinskom osiguranju predviđa usklađivanje mirovina dva puta godišnje i po svemu sudeći, mirovine godišnje mogu ići samo gore, poručio je u petak ministar rada i mirovinskoga sustava Marin Piletić.

Piletić je to izjavio novinarima na svečanom obilježavanju 100 godina mirovinskog osiguranja u državi i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, čijem je ravnatelju i svim djelatnicima čestitao na obljetnici i naglasio da je taj zavod brinuo o temeljnim vrijednostima socijalne sigurnosti u hrvatskom društvu.

Istaknuo je da je HZMO pred brojnim reformama, posebice u informatizaciji poslovanja i dostupnosti usluga građanima, važnim ocijenivši i omogućavanje financijskog opismenjavanja svih osiguranika kako bi vodili  računa kakva će im biti mirovina te kakve su im mogućnosti da im u budućnosti bude puno veća.

O dodatku za umirovljenike: Dvostruko daje tko brzo daje

Na pitanje hoće li dodatak, koji danas kreće zbog povećanja cijena energenata, zaista pomoći umirovljenicima te hoće li se ta praksa nastaviti, Piletić je odgovorio latinskom poslovicom: “Dvostruko daje tko brzo daje”.

Naglasio je kako je Vlada zaista promptno reagirala u pomoći umirovljenicima, kako ranije u slučaju covid dodatka, tako i sada kod energetskog dodatka, tako što je u odnosu na ovaj prvi dodatak povećala granicu za sto kuna, a tijekom dana očekuje da isplata krene za 633 tisuće korisnika mirovine.

Pričekat će, najavio je, i sve korisnike koji primaju inozemnu mirovinu, kako bi i isplate za njih krenule u srpnju.

“Naravno da sve to u proračunu košta, ali čuli ste ministra Marića da je prioritet svih prioriteta osigurati novce za mirovine i sve ove dodatke koje je Vlada osigurala”, naglasio je Piletić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!