Granić: Napali smo vojne ciljeve koji su se ugurali u kolonu. Civili su kolateralne žrtve

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mate Granić prvi je, zasad i jedini, hrvatski političar koji je potvrdio da su hrvatski zrakoplovi 7. kolovoza 1995. doista na teriroriju BiH napali srpsku izbjegličku kolonu, a zbog čega je u Srbiji pripremljena optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota, koja još nije pravomoćna, piše Dražen Ciglenečki u Novom listu.

Dugogodišnji ministar vanjskih poslova i aktualni savjetnik premijera Andreja Plenkovića naglasio je na jednoj nedjeljnoj tribini da meta nisu bili civili nego dijelovi vojske Krajine, koji su uslijed operacije Oluja napustili Hrvatsku.

“U kolonu onih koji su bježali u Srbiju, umiješali su se tenkovi i kamioni koji su iz Hrvatske vozili naoružanje bosanskim Srbima.

Dakle, isti oni koji su u Hrvatskoj počinili zločine su to oružje nosili bosanskim Srbima. Bili su zato legitimna meta.

Naravno da je bilo kolateralnih žrtava, kao i u operaciji Oluja, no kad se gleda povijest zadnjih 50 godina, takvih žrtava je u Oluji bilo manje nego u bilo kojoj operaciji naših saveznika, poput Iraka ili Afganistana.

Prema tome, itekako se pazilo na civile”, izjavio je Granić.

Ni on, ističe, nije upoznat s pojedinostima raketiranja Srba na Petrovačkoj cesti, ali je kao ministar vanjskih poslova tada imao informaciju da se nipošto nije radilo o napadu na izbjeglice.

– Nitko nije zapovjedio da se napadne Srbe koji su otišli iz Hrvatske i to na području BiH. Sve je tu kristalno jasno, vojska koja se povlačila s teškim naoružanjem bila je cilj.

Rat je u BiH još trajao i Hrvatska vojska je, temeljem Splitske deklaracije, djelovala kako snage bosanskih Srba ne bi došle u posjed tog oružja i onda ga koristile protiv naših vojnika.

Haško tužiteljstvo je svašta istraživalo, ali za ovo nisu pokazali interes.

Budite sigurno da bi bilo drukčije da su raspolagali dokazima da je Hrvatska vojska u tom slučaju počinila ratni zločin, zaključuje Granić, koji je svojedobno pet dana svjedočio u Haagu.

U prilog njegovim riječima ide izvješće koje je nevladina organizacija Human Rights Watchu kolovozu 1996. sačinila o Oluji.

Na osnovu razgovora sa svjedocima, utvrdili su da su “jedan ili dva hrvatska zrakoplova” raketirali kolonu u blizini Bosanskog Petrovca i pritom pogodili dva kamiona i nekoliko osobnih vozila te ubili najmanje pet i ranili 18 ljudi.

HRW se, međutim, poziva na neimenovanog krajiškog vojnika koji im je rekao da su se oni, s tenkovima, teškim topništvom i velikom količinom municije, pridružili izbjegličkoj koloni.

Namjera im je bila sve to predati Vojsci Republike Srpske.

Zato HRW konstatira da se čini da su srpske izbjeglice stradale kao kolateralne žrtve legitimnog napada na vojni cilj i da nije bilo kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

U srpskom tužiteljstvu, pak, uopće ne spominju vojsku, tvrde da je napadnuta kolona u kojoj su isključivo bile izbjeglice, koje su putovale automobilima, kamionima i traktorima, te da je to razlog što među devetero ubijenih nema vojnika.

Kako bilo, ako sud u Srbiji prihvati optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota, njima će se suditi u odsutnosti, jer ih Hrvatska sigurno neće izručiti, a premijer Plenković naznačio je da opcija nije ni preuzimanja tog kaznenog postupka, za što se zalaže predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, piše Dražen Ciglenečki u Novom listu.

Foto EPA/FaH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!