Postale ratnice u inat agresoru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Status hrvatske braniteljice ima više od 23.000 žena koje su sudjelovale u obrani domovine, rekao je u subotu u Karlovcu potpredsjednik Vlade ministar Tomo Medved na 3. državnom susretu braniteljica Domovinskog rata i svima poželio “optimizam i jedinstvo”.

Na 3. državnom susretu hrvatskih braniteljica Domovinskog rata okupilo se njih 250 iz svih hrvatskih županije.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar Tomo Medved, i sam sudionik Domovinskog rata, zahvalio se svim hrvatskim braniteljicama i braniteljima na svemu što su učinile u obrani Hrvatske.

“Prisjetite se kakvu smo žrtvu kao narod za slobodu darovali, prenosite to na buduće generacije, neka hrvatski branitelji i braniteljice budu taj svjetionik kako se mladi trebaju odnositi prema svojoj domovini”, istaknuo je.

“Više od 23.000 žena imaju status hrvatske braniteljice, što je oko 4,9 posto od ukupnog broja hrvatskih branitelja”,  rekao je Medved. Pozdravio je što se susreću i uključuju u razne aktivnosti, u čemu ih Vlada RH podupire.

Ministar hrvatskih branitelja najavio je da će se za nekoliko dana u Šibeniku  otvoriti “Veteranski centar”, prvi od četiri, a grade se još u Sinju, Daruvaru i Petrinji.

Murganić: Niste bile vojne obveznice, a ipak ste uz inat agresoru postale ratnice

Saborska zastupnica i predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Nada Murganić okupljene je hrvatske braniteljice pozdravila u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Zahvalila im se za sve što su učinile u Domovinskom ratu.

“Vi niste trebale biti u ratu, niste bile vojne obveznice, a ipak ste uz inat prema agresoru i uz domoljublje, postale ‘žene, majke, ratnice’, pa i danas radite puno na dobrobit Hrvatske”, rekla je Murganić.

Predsjednica karlovačkog Kluba žena Domovinskog rata Sabina Protulipac rekla je u ime 700 braniteljica s prostora Karlovačke županije, kako su sve one “ponosne što su utabale put današnjim generacijama djevojaka i žena u Oružanim snagama Republike Hrvatske, policije i vojske”.

Protulipac je napomenula kako nije pravedno što “Srbija, koja je napala Hrvatsku, ne priznaje agresiju, nema isplate ratnih šteta, izvrću povijesne činjenice, okrivljuju nas za ‘zločin nad srpskim stanovništvom naoružanim do zuba’, te i danas vrijeđaju i omalovažavaju sve Hrvatsko”.

Govoreći o Karlovačkoj županiji u Domovinskom ratu braniteljica Marina Uđbinac je podsjetila da je pod okupacijom srpskih agresora bilo 52 posto teritorija. Smrtno je stradalo 540 hrvatskih branitelja i 392 civila, status ratnog invalida ima 1459 branitelja, a status civilnog invalida rata 177 građana.

Samo na grad Karlovac palo je oko 11.500 neprijateljskih projektila , istaknula je Uđbinac.

Županica Martina Furdek Hajdin zahvalila je braniteljicama što su se uključile u obrambeni Domovinski rat protiv brojem i naoružanjem nadmoćnijeg neprijatelja i time pridonijele da se ostvari “dugo sanjana, slobodna i neovisna država”.

Gradonačelnik Damir Mandić čestitao je braniteljicama što su 90-tih godina bile spremne sebe i cijeli svoj život darovati hrvatskoj domovini, te je poželio da ih ovakvu susreti oplemene. (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!