Požari na otocima zaprijetil kućanstvima, vatrogasci u zadnji čas spriječili katastrofu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Požari koji danas plamte na Latešem brdu u Pučišćima na Braču i u naselju Pitve na Hvaru približili su se u jednom trenutku kućama ali je naporima gasitelja spriječen prodor vatre do kuća, doznaje se od vatrogasaca.

“Vatra se u jednom trenutku bila opasno približila kućama i vikendicama u Pučišćima ali su vatrogasci uložili veliki napor i obranili te objekte od naleta vatre”, rekao je zapovjednik vatrogasnog operativnog područja Brač Nikola Martinić.
Po njegovim riječima u poslijepodnevnim satima intenzitet tog požara se nešto smanjio ali vjetar povremeno raspiruje vatru pa su vatrogasci i dalje na terenu kako bi prilikom novih razbuktavanja spriječili širenje vatre.
Dojava o požaru u mjestu Pučišća došla je u Županijski vatrogasni operativni centar u Splitu oko 11 sati, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica po čijim podacima u gašenju vatre sudjeluje 60 vatrogasaca s 18 vozila.

U 11,36 sati zatražene su i zračne snage – jedan Canadair i Air Tractor te je gašenje u tijeku, kažu u vatrogasnoj zajednici.

Na Hvaru se vatrena stihija u jednom trenutku usmjerila u pravcu nekoliko kuća u naselju Pitve na području općine Jelsa ali su vatrogasci zaustavili njezino napredovanje, izvijestio je  zapovjednik DVD-a Jelsa Roman Radonić.

Dodao je da je u tom požaru izgorjelo dosta borove šume te da su vatrogasci i u popodnevnim satima na terenu.
U Pitvima kod Jelse gori borova šuma, a u gašenju sudjeluje 30 vatrogasaca s 10 vozila i jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Vatrogasna zajednica je izvijestila da je samo danas na području Splita zabilježila nekoliko manjih požara. Još je aktivan požar u Žrnovnici koji je pod kontrolom.

“Trenutno nema jakog vjetra, te vjerujemo da ćemo brzo požare staviti pod kontrolu. Ako bude potrebe, u pripravnosti su zračne i kopnene snage”,   rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević i pozvao sve građane na dodatan oprez.   (Hina)

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!