Milanović optužio premijera da krši Ustav i pozvao HDZ-ovce da se probude zbog braće u BiH

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Nastavit ću raditi ono što smatram da mi je dužnost i obveza prema Ustavu. Ne brojim prošle dane otkad sam predložio sastanak Vijeća na nacionalnu sigurnost na temu BiH i Ukrajine. Tema BiH i statusa Hrvata, rasturanja, uzimanja svih prava, to je hrvatski vitalni nacionalni interes. Ne mislim pritom na opstanak, ali previše je Hrvatska napravila i doprinijela i u nama nema želje za osvetom nego za uređivanjem stanja u BiH i da ona postane članica EU-a,” rekao je jutros predsjednik Zoran Milanović na konferenciji za novinare u dugom, “castovskom obraćanju”.

“Prošli tjedan svjedočimo odlasku trojice europski lidera u Kijev i uime svih članica čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata, i Moldava pride. Dobro, o tome se govorilo, to je bila inicijativa poljskog predsjednika. Odjednom one imaju status kandidata iako se tome kategorički protivila garnitura država prije tri mjeseca”, rekao je.

“Neka Ukrajina dobije status, ali ona kao i Moldova ima ogromne sigurnosne probleme geopolitičke naravi, a EK odjednom piše preporuku. To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH da status kandidata kao čin povjerenja, nade… Rade sve uz podršku dementora, to su oni koji srču energiju, to je međunarodna zajednica u BiH, od nje ne da rade dobru koloniju, nego otirač. Sad imamo priliku”, dodao je.

“Čovjek ne mora biti cinik kad bi uspoređivao uvjete u Ukrajini i Moldavi s onima BiH. BiH ima uvjet da mora promijeniti izborni zakon, a to se opstruira. Ajde da postave Ukrajini uvjet mirne reintegracije Krima. To je isto. Ali takav argument očekujem od cinika, od hrvatske politike, od premijera koji mjesecima izbjegava sastanak Vijeća za sigurnost i krši ustavne obaveze.”

“Pozivam i HDZ-ovce da se probude, umiju, vide zašto se ovo događa. Koji su tu primarni interesi? U BiH živi pola milijuna Hrvata, europskih građana. Moram se sramotiti da ovakva pisma piše slovenski predsjednik, a ne hrvatski premijer”, istaknuo je Milanović.

“Da se vratim na Plenkovića. To je privatna politika. Plenković opstruira izbor ambasadora. Zašto se to radi, da ja ne bih imenovao neke prijatelje, a koje to”, pitao je. “Imenovali smo samo Biščevića na Plenkovićev zahtjev, potpisao sam. S Plenkovićem se ne može razgovarati. Baca frazetine. Pitam te, čovječe, za koga radiš. Ako kažeš da je uvjet za kandidaturu BiH za članstvo u EU promjena izbornog zakona koji vlasti u BiH ne žele promijeniti. Slovenski predsjednik radi nešto što bi trebalo olakšati život hrvatskom premijeru. Uvjet za ulazak BiH u EU-u je promjena izbornog zakona, a oni koji drže ključeve u rukama, to ne žele. To je sadizam, ne mogu to drugačije nazvati. Međunarodna uprava je BiH dovela ispod ruba egzistencije.”

Odgovarajući na pitanja novinara bi li dao BiH status kandidata bez uvjeta, rekao je: “Pitajte Čovića i Radmanovića i predstavnike Srba i Hrvata koji su s predstavnicima Bošnjaka usvojili odluku Skupštine i uputili pismo Bruxellesu. Oni ne vide problem u tome. EU je opasna sama za sebe. Odluke se donose dilerski, ne kokainski dilerski, to su dealovi.”

Na čiji mig je dan status kandidata Ukrajini i koji je cilj, glasilo je pitanje. “Pustimo cilj. Kad je happy hour, svi piju jeftinije, ne može samo jedan. To su najveće države, to su pravila komunikacije za koja se mi pravimo da ne vidimo. Ko se sjetio Moldavije? Vjerojatno Rumunjska. Modavija može, a BiH ne. I neš ti, status kandidata. To sve sve preko veze. Ovo je preko veze, ali nije bez veze. Ima smisla da se Ukrajini da status kandidata, ali što je s BiH gdje živi i propada pola milijuna Hrvata”, kaže.

Na pitanje očekuje li od premijera da pristane na sastanak Vijeća rekao je: “On tjednima krši svoju ustavnu dužnost. Da ste me to pitali prije tri tjedna, rekao bih da. Sazvao sam pressicu jer je popodne Europsko vrijeće na kojem se nepovratno donosi odluka. Šansa je propuštena. Rat u Ukrajini za mene nije bio razlog za trenutno sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost jer to nije operativno tijelo. I dalje smatram da Hrvatska mora pod svaku cijenu učitni sve što je moguće. I da ostanemo sami kao Pale sam na svijetu, moramo reći ne možemo. Natjerat ćete tog polulegalno postavljenog visokog predstavnika koji donosi uredbe, a ne upotrebljava ovlasti da na silu implementira odluku Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić koji postaje zakon, temeljem kojeg Hrvati izlaze na izbore s realnim šansama.”

“I BiH treba malo progledati kroz prste, kao i Crnoj Gori, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. U protivnom će biti nigdje…”

Komentirajući naš ulazak u Schengen, rekao je da je to “prije svega u slovenskom interesu. Ne karikiram”.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!