HLK traži izjednačavanje plaća za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolnicama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je u petak od Vlade izjednačenje koeficijenta liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s liječnicima u bolnicama te podizanje koeficijenta najmlađim liječnicima.

Predstavnici Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog sindikata već su razgovarali o visini koeficijenata u Ministarstvu zdravstva, nakon čega je došlo do povećanja koeficijenata za medicinske sestre.

Međutim, HLK smatra da veći koeficijent trebaju imati i pojedine skupine liječnika kako bi se ispravile nelogičnosti i nepravednosti u sustavu koeficijenata.

“HLK zahtijeva da Vlada izjednači koeficijente novih, usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima, da izjednači koeficijente liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s liječnicima u bolnicama te da podigne koeficijente najmlađim liječnicima” navodi se u priopćenju.

Iz Komore upozoravaju da kontinuirani odlazak liječnika iz Hrvatske predstavlja problem za održivost hrvatskog zdravstva, a on se neće riješiti ako se liječnike zaobiđe u izmjenama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

“Ne možemo govoriti o reformi zdravstva u kojem liječnici, kao temeljni nositelji zdravstvene skrbi i ključni dionici svake reforme, već godinama čekaju nužne korekcije koeficijenata”, istaknuo je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić. (Hina)

Foto: Pexels

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!