Nije Vučiću do pijeteta prema žrtvama, već jačanje vlastite pozicije u trenutku kad formira Vladu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sazvao je izvanrednu pressicu povodom medijskih napisa da je srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću od strane hrvatske vlade zabranjen posjet Jasenovcu.

– Prema neslužbenim informacijama doznali smo da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz prethodni posjet Donjoj Gradini da bi posjetio i spomen područje Jasenovca, Pakrac, ne znamo još koja mjesta. To smo saznali neslužbenim kanalima što je neuobičajeno u komunikaciji. Taj izostanak diplomatske procedure koja najavljuje dolazak visokog dužnosnika smatramo da je neprihvatljiv, rekao je Grlić Radman, a prenio HRT.

– Mi smo uručili srbijanskom veleposlanstvu notu u petak poslijepodne kad smo doznali da srbijanska strana još uvijek ne namjerava obavijestiti hrvatske vlasti o svom dolasku. 

Pročitao je “najvažniji odlomak” iz te note:

– Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH podsjeća da prigodom planiranja svakoga posjeta stranih dužnosnika vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet služebene komunikacije i dogovora obiju strana. Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri mogućeg posjeta RH jest za nas neprihvatljiva”, rekao je Grlić Radman.

– I naravno da je mi doživljavamo nedobronamjerno imajući  u vidu da smo shvatili da takav dolazak nije iskren, da nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više motiviran činjenicom zadovoljenja unutarpolitičkih potreba u Srbiji, a prije formiranja srbijanske vlade. Hrvatska vlada iskreno se zalaže za normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije što smo uvijek isticali, na koncu to je europska praksa i nitko više kao Vlada i premijer Plenković nije pokazao uključivost, toleranciju, pružio je ruku u iskrenom dijalogu. Srbija koja se još uvijek nije suočila s prošlošću, dodao je Grlić Radman.

– Tko više nego Hrvatska u europskom kontekstu može biti uzor kada je u pitanju uključenost nacionalnih manjina i zaštita njihovih prava, s obzirom da činjenicu da je srpska manjina itekako uključena. 

– Ovo nije odlazak na more. Predsjednik države je štićena osoba. To isto tako zahtijeva angažman hrvatskih vlasti. Mi kada prelazimo granice najavljujemo to diplomatskim putem, a to znači slanjem note. Ovdje se to nije dogodilo. Ne mogu se granice prelaziti samo tako. Ako govorimo o normalizaciji odnosa, iskrenom dijalogu, onda su se trebali dogoditi takvi razgovori kako bi se takav jedan posjet mogao dodogoditi.

Upitan smatra li to političkom provokacijom Srbije, Grlić Radman je odgovorio potvrdno.

– Smatramo provokacijom upravo iz činjenice da su ovdje žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je predstaviti srbijanskoj javnosti napore predsjednika Vučića i dobiti dodatne političke bodove u kontekstu fomiranja vlade, pojasnio je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!