Plenković: Predsjednik Milanović nije čestitao Dan državnosti građanima, a pita se tko (ne)dolazi na prijam

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je u četvrtak nedolazak ministara na svečani prijem za vojne zapovjednike koji organizira predsjednik Republike Zoran Milanović na Kninskoj tvrđavi rekavši da je to nebitna tema.

“Ono što je meni indikativno je da je to uopće tema”, odgovorio je Plenković novinarima u Petrčanima te dodao kako on osobno nije pozvan i da ne razumije zašto mu se postavlja to pitanje.

U Vladi, kaže, imaju svoj program te će u petak kada je Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, praktički cijela Vlada biti na svečanosti u Kninu.

Upitao je kako nije tema to što predsjednik RH nije čestitao Dan državnosti građanima te dodao da je većina medija to odšutjela i doživjela kao normalno, napominjući kako je to jedini slučaj u svijetu da predsjednik države “odšuti” Dan državnosti građanima.

“Nema nikakvog sukoba. Postoji predsjednik koji ne čestita svom narodu Dan državnosti, a vi mene koji nisam ni pozvan pitate o dolasku na taj prijem. Sutra je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, poručio je Plenković.

Upitan o dolasku predstavnika SDSS-a, rekao je kako misli da oni neće doći. “Što se mene tiče, ne moraju svi biti svaki put. Bio je potpredsjednik Milošević 2020. kada je bila važna obljetnica. Doći će sigurno nekom drugom prilikom”, rekao je Plenković.

Vezano uz povratak izbjeglih Srba, Plenković je odgovorio kako njegova vlada vodi politiku suživota, pomirenja i otvorenosti za povrat svih onih koji se žele vratiti i da je ona više nego jasna.

Ide li taj proces realnim tijekom s obzirom na protek 27 godina to je drugo pitanje, rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je Hrvatska riješila sve svoje nacionalne zadaće, članica smo EU i NATO-a  želimo da svi sugrađani žive po najvišim civilizacijskim standardima.

Imamo posebne programe da upravo ona područja koja su bila pod okupacijom JNA i velikosrpskog miloševćevog režima 1991. do 1995. da na ta zabačena područja stigne voda i struja, rekao je premijer.

Vezano uz kašnjenja remonta protupožarnih zrakoplova u ZTC-u, Plenković je rekao kako su situacije u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni puno zahtjevnije od lanjske te da su četiri protupožarna zrakoplova bila dovoljna i da riješe sve požare u Hrvatskoj i da pomognu u gašenju požara u  Sloveniji i BiH.

Nije dobro da se ne poštuju rokovi i tu ćemo problematiku staviti na stol čim se vratimo u Zagreb, najavio je premijer. (H)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!