Debeljaku za škver kriv drug Tito, MORH i hrvatska država koja ne plaća na vrijeme

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Brodosplit je na putu prema stečaju. Radnici su poslani na čekanje, nisu primili ni plaće, škverske hale su prazne, proizvodnja je stala. Predstavnici radnika pitaju se zašto je splitsko brodogradilište dovedeno na rub izdržljivosti, ističu kako privatizacija nije bila nužna, nego je ona bila model po kojem se Brodosplit restrukturirao. 

Tomislav Debeljak, kako ističu, imao je deset godina za revitalizaciju škvera, no to se nije dogodilo. Upitno je hoće li Brodosplit, koji plovi prema stečaju, završiti i četiri obalna ophodna broda. Vojni brodovi naručeni su prije osam godina. A dosad je zaplovio samo jedan. Ministar obrane nema čvrsto jamstvo Brodosplitovog vlasnika da će ih isporučiti. O svemu je za Dnevnik Nove TV progovorio sam Debeljak.

“Radnici su jako optimistični. Ne znam kako ste sada zaključili da nisu. Svaki dan sam sa njima i družim se sa njima i znaju točno o čemu se radi. Vezano za izlaz iz ove više silu, zbog rata u Ukrajini, HBOR na vrijeme nije reagirao, postoje tri opcije. Riješit ćemo tu ‘višu silu’, ali ne u Hrvatskoj, nego u Americi, zatvoriti taj dio financijski i krenuti dalje. Radnici su optimistični, to tvrdim temeljem toga što sam svaki dan s radnicima, a vi niste. Normalno je da se brine i boje i da su u šoku. Kad-tad ću snimiti neku seriju skupa s radnicima da cijeli narod vidi šta je to i kako je to”, rekao je Debeljak u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

On tvrdi i kako je radnicima zadnja plaća isplaćena ovaj mjesec te kako je stigla na vrijeme.

“Ja ne mogu pokrivati dugove od Tita i probleme koji su od ranije. Moram normalno raditi, živjeti i brinuti. Naša socijala na temelju demografskih mjera je puno veća od bilo koje druge firme”, kaže Debeljak dodajući kako ni od koga ne traži ogroman novac, nego samo traži da sve bude na vrijeme.

Firmu, kaže, nije u propast odveo on nego više sila i nereagiranje države na vrijeme.

Na pitanje tko će završiti vojne brodove koje je Brodosplit dužan MORH-u, on kaže kako je stvar samo u tome hoće li se MORH držati dogovora i isplatiti dug od preko 120 milijuna kuna na vrijeme.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!