Cjepiva protiv omikron varijante koronavirusa Moderne i Pfizera stižu idući tjedan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin izvijestila je u subotu da je Europska komisija, nakon odobrenja Europske agencije za lijekove, odobrila cjepiva protiv omikron varijante koronavirusa Moderne i Pfizera, koja će u Hrvatsku doći sredinom idućeg tjedna.

“Između 5. i 9. rujna stižu nam 187.000 doza adaptiranog cjepiva Pfizera i 57.000 Moderne. Radi se o cjepivu koje u sebi sadrži glasničku RNA koja će u tijelu potaknuti stvaranje proteina šiljka za originalni Wuhanski soj, ali i za podvarijante BA.1 omikron soja”, rekla je Pavić Šimetin za HTV.

Radi se samo o cjepivu koje se može primiti samo kao docjepna doza, a ne kao ‘prvo’ cijepljenje. “Istraživanja za to cjepivo napravljena su samo u smislu docjepne doze i ona su kao takva registrirana. Cijepiti se mogu svi građani koji nisu primili drugu i treću dozu, dodala je.

Preporučuje cijepljenje svima koji su stariji od 60 godina, svima koji imaju kronične bolesti, dok se drugom dozom mogu cijepiti svi koji to žele.

Upitana hoće li se najesen uvesti obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima odgovorila je kako Hrvatska na dvotjednoj razini ima 12-postotno smanjenje broja oboljelih, takav se trend očekuje i dalje. “Iako će se on “malo uzdrmati”, obveze maski ne bi trebalo biti”, rekla je Pavić Šimetin. (H)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!