Već i listopadu neki će umirovljenici dobiti dodatnih 1200 kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gotovo 689.000 umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna dobit će novi jednokratni energetski dodatak koji će im biti isplaćen u listopadu, odnosno najkasnije u prosincu ako uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu, doznaje se u Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Riječ je o pomoći u sklopu Vladina jesenskog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena teškog 21 milijardu kuna te u četiri platna razreda prati indeksaciju mirovina.

Isplata najvećeg iznosa dodatka od 1200 kuna procjenjuje se za oko 97 tisuća umirovljenika s mirovinom do 1850 kuna.

Dodatak u iznosu od 900 kuna isplatit će za 98 tisuća umirovljenika s mirovinom do 2350 kuna.

Najveći broj umirovljenika, njih oko 300 tisuća s mirovinama do 3350 kuna, primit će dodatak u iznosu od 600 kuna, a dodatak od 400 kuna isplatit će za oko 194 tisuća umirovljenika s mirovinom do 4360 kuna.

Za tu mjeru osigurana su sredstva od oko 462,2 milijuna kuna.

Isplata jednokratnog energetskog dodatka radi ublažavanja posljedica porasta cijena bit će najkasnije u listopadu za umirovljenike koji primaju mirovinu samo iz hrvatskog mirovinskog osiguranja.

Umirovljenicima koji uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u prosincu, pod uvjetom da do 30. studenoga dostave dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za kolovoz.

Ministarstvo će o konkretnom datumu isplate pravodobno obavijestiti javnost.

Prvi tzv. energetski dodatak isplaćen je u svibnju, a broj umirovljenika koji će biti obuhvaćeni novim dodatkom procijenjen je na temelju ukupnog broja umirovljenika koji su primili prvi – njih 689.000.

Maksimalan iznos mirovine za isplatu dodatka u svibnju je iznosio 4000 kuna, a cenzus za isplatu jednokratnog novčanog primanja sada je prilagođen usklađenim iznosima mirovine od 1. srpnja kada su mirovine povećane za 6,18 posto. (Hina)

Foto: Unsplash

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!