Vjekoslav Prebeg vraća se u Hrvatsku, Ministarstvo otkrilo zašto su ga Rusi oslobodili

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, oslobođen je u srijedu i u četvrtak će biti u Hrvatskoj, potvrdilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Saudijska Arabija je ranije u srijedu objavila da je Rusija oslobodila desetoricu stranaca, uključujući Hrvata, uhićenih u Ukrajini, nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana,

“Zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Muhamedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja”, priopćilo je ministarstvo.

Prema saudijskom dužnosniku, među oslobođenima su državljani SAD-a, Britanije, Švedske, Hrvatske i Maroka.

Dodao je da je zrakoplov koji ih je prevozio sletio u zaljevsku monarhiju.

Prebeg je bio uhićen kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijetila smrtna kazna.

U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđanom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici.

Na Zrinjevcu kažu da su hrvatske vlasti od prvog dana predano radile i surađivale s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega i da je to je bila tema razgovora premijera Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom prilikom posjeta Ukrajini u svibnju.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!