U 2020. godini manje novih dijagnoza raka, no imamo li stvarno razloga za zadovoljstvo?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Broj novih dijagnoza raka u 2020. pao je za oko 10 posto u odnosu na 2019., govore preliminarni podaci, piše u ponedjeljak Večernji list.

– Pad broja novih dijagnoza raka zabilježen je u svim županijama osim Istarske. Najizraženiji je pad novih dijagnoza raka štitnjače, bubrega, prostate i melanoma kože, dok za rak testisa, vrata maternice i mozga nije zabilježen pad. Dvije trećine pada zabilježene su tijekom proljeća, s vrhuncem u travnju 2020. godine, dok je trećina zabilježena tijekom jeseni 2020., s vrhuncem u studenome. Podaci o mortalitetu pokazuju da se pozitivan trend pada mortaliteta, započet 2015. godine, nastavlja – rekao je doc. Mario Šekerija, voditelj Registra za rak RH pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Registar za 2020. uskoro će biti objavljen, kazao je na brifingu za novinare u sklopu 14. kongresa Hrvatskog društva za internističku onkologiju na kojem su struka i predstavnici bolesnika analizirali stanje uoči druge obljetnice donošenja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka (NSOPR).

Ovaj pad ukazuje na pad incidencije novootkrivenih tumora, no razlog leži u tome da ih dio nije bio dijagnosticiran. Nije to slučaj samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama, pa tako, primjerice, pad od 5% bilježe Škotska, Njemačka i Švicarska, od 4% Nizozemska i Belgija, jedini izuzetak je Danska. Pad je većinom zabilježen među starijim dobnim skupinama, naveo je doc. Šekerija.

– Kinetika tumorskog rasta nije jednaka kod svih tumora pa za neke mjesec, dva ili tri ne igra ulogu, npr, kod raka prostate, dok će kod nekih drugih taj period odigrati ulogu, primjerice, kod raka pluća. Bojimo se pomaka u više stadije bolesti što će onda utjecati i na smrtnost – rekao je prof. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju.

Ističe kako je onkologija multidisciplinarna struka te je nužno jasno definirati stručnjake i ustanove te uvesti multidisciplinarnost kao zakonsku obvezu kako bi se povećala kvaliteta liječenja i omogućila jednaka šansa bolesnicima, bez obzira gdje žive u Hrvatskoj, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić. (Hina)

Foto: Pexels

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!