Ministar Primorac predstavio rebalans, evo koji prihodi idu gore

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministar financija Marko Primorac kazao je u četvrtak u Saboru kako rebalans proračuna za ovu godinu pokazuje da Vlada zna u izazovnim okolnostima upravljati javnim financijama, te kako je uvjeren da bolji nisu mogli sastaviti.

„Rebalans je dobar i pokazuje da vlada u izazovnim okolnostima zna upravljati javnim financijama, uzimajući u obzir sve okolnosti i potrebu pomoći građanima i tvrtkama, uvjeren sam da bolji rebalans nismo mogli sastaviti”, poručio je Primorac predstavljajući zastupnicima rebalans državnog proračuna.

Rebalansom se ukupni prihodi povećavaju za 758,2 milijuna kuna – na 171,8 milijardi kuna, dok rashodi ostaju na 184,7 milijardi kuna.

Njime su obuhvaćeni i rashodi iz vladinog jesenskog paketa mjera za zaštitu od rasta cijena, čiji je ukupni fiskalni učinak 1,2 milijarde kuna, kao i rashodi vezani u arbitražni postupka Ina-Mol od 1,8 milijardi kuna.

Obuhvaćeni su i rashodi za mirovine koji rastu za 1,2 milijarde kuna i koji uključuju isplate umirovljenicima za ublažavanja posljedice porasta cijena energenata, kao i rast rashoda za zaposlene za 583 milijuna kuna (plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama) .

U rebalans ugrađena su i sredstava potrebna za povećanje osnovice plaća javnih i državnih službenika, te povećanje božićnice, regresa i dara za dijete što je dogovoreno u srijedu sa sindikatima, kazao je ministar odgovarajući na upit Željka Pavića (Socijaldemokrati).

Riječ je o iznosu od oko 600 milijuna kuna, ta sredstva su planirana rebalansom, ugrađena i moći ćemo ih ispoštovati bez problema, rekao je Primorac.

Kada je riječ o smanjenju sredstva koji se povlače iz EU-a Primorac je naveo kako su glavni razlozi tome drastičan rast cijena troškova građenja i materijala koje su značajno utjecale na provedbu projekata i javne nabave.

Za sljedeću godinu ministar Primorac predvidio je značajno usporavanje gospodarskog rasta na 0,7 posto, s 5,7 posto u ovoj godini, ali i značajno usporavanje inflacije, s 10,4 posto u ovoj godini na 5,7 posto. (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!