Plenković: Glasanje o EUMAM-u je izbor između Ukrajine i Putinova režima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijer Andrej Plenković poručio je u petak oporbenim zastupnicima da glasanje o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM nije trenutak za iskazivanje stava kroz eventualni animozitet prema Vladi, nego je to izbor između Ukrajine i Putinova režima.

“Saborskim zastupnicima poručujem da ovo nije izbor ili suglasnost između parlamentarne većine ili oporbe, nije trenutak za iskazivati stav kroz eventualni animozitet prema Vladi, vladajućoj stranci ili nekom od nas osobno, nego je to izbor između Ukrajine i Putinova režima”, rekao je premijer na sjednici Vlade.

Istaknuo je da svi koji imaju veliko pravo i odgovornost, koju im je dao narod da odlučuju u Saboru, trebaju dobro promisliti o dalekosežnim posljedicama svojih odluka u ovakvoj situaciji.

Drugog glasanja neće biti jer sadržaj ove misije ne odstupa od okvira koji je predviđen za druge zemlje EU-a, niti od onoga što je glavni stožer Oružanih snaga RH, znajući za iskustvo Hrvatske i sposobnosti naše vojske, ponudio kao struka kako participirati, dodao je.

“Na taj način mislim da je odluka pred svima prilično jednostavna – ovo nije trenutak politiziranja, a kamoli ovih smiješnih neprimjerenih komentara o nekakvim ‘žetončićima'”, naglasio je premijer.

“Mi jamčimo za 77 ruku parlamentarne većine, za političku odgovornost i nošenje tereta za svoje odluke. Nakon ovog glasanja danas odgovornost će imati oni koji ne budu za, ne dođu, glasaju protiv ili se ne uključe”, poručio je Plenković.

Očekuje da se “ipak prošire horizonti kod onih klubova i zastupnika koji očito imaju neke dileme”. Svi argumenti koji su izneseni jednostavno ne stoje – niti ustavni temelj, niti zakonski, niti sadržaj operacije niti procedura, dodao je.

Hrvatska je članica NATO-a i EU-a, nije ni neutralna niti nesvrstana zemlja

Poručio je da Vlada i parlamentarna većina principijelno ostaju pri svojoj odluci. “Mi se sigurno nećemo ničega sramiti, a ovi koji nisu za, to ćemo pratiti u mjesecima i godinama koji dolaze”, rekao je.

“Hrvatska je već godinama članica NATO-a i EU-a, nije ni neutralna niti nesvrstana zemlja i kao takvi pokazujemo solidarnost s onim dijelom međunarodne zajednice koji jako dobro shvaća što treba učiniti u ovoj situaciji”, naglasio je Plenković dodavši da je ruska agresija na Ukrajina izravna prijetnja europskoj sigurnosti.

Jučer je na razini lidera EU-a dogovoreno da se Ukrajini u ovoj godini osigura 18 milijardi eura makroekonomske pomoći, a i Hrvatska je stala iza te odluke te će i dalje pomagati Ukrajini, koja je žrtva.

Pitanje sudjelovanja u  vojnoj misiji je, ocjenjuje, konzistentna, zdravorazumska principijelna politika Hrvatske, i to u nacionalnom interesu, a sudjelovanje u misiji za koju su interes iskazale 24 članice EU je velik.

Plenković je zaželio puno sreće hrvatskim reprezentativcima u sutrašnjoj utakmici protiv Maroka za treće mjesto, odnosno broncu na Svjetskom nogometnom prvenstvu .

Najavio je da će Vlada zajedno s Gradom Zagrebom i HNS-om participirati u dočeku reprezentativaca u nedjelju predvečer.   (Hina/Klikni.news)

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!