Ministar Primorac otkrio kako je namaknuo 700 milijuna kuna za najpotrebitije građane

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Isplata pomoći korisnicima mirovina i prava u socijalnoj skrbi od 700 milijuna kuna omogućena je uštedama u proračunu, izjavio je u četvrtak nakon sjednice vlade ministar financija Marko Primorac.

Konkretno, radi se o neizvršenim rashodima za sudske presude i nekim materijalnim rashodima, a bilo je i ušteda na kamatnim rashodima te manjim rashodima za robne pričuve, rekao je Primorac.

“Postoji niz elemenata koje smo razmotrili i formirali iznos koji smo odlučili isplatiti u sklopu paketa mjera”, rekao je.

Istaknuo je da će pomoć biti isplaćena do kraja godine.

Vlada je u četvrtak odlučila ukupno 700 milijuna kuna isplatiti kao jednokratnu pomoć korisnicima mirovina i prava u socijalnoj skrbi radi ublažavanja rasta troškova života, korisnicima dječjeg doplatka radi ublažavanja rasta cijena energenata i osobama stradalim u potresu.

Primorac je otklonio tvrdnju da bi isplata pomoći mogla biti vladin pokušaj skretanja pažnje sa sporog tempa obnove nakon potresa, a također je rekao i da se prema njegovim saznanjima ne radi o “predizbornom začinu”, kako se u svome pitanju izrazio jedan od novinara.

Kada je riječ o recentnoj odluci Vrhovnoga suda o povratu zateznih kamata korisnicima kredita o francima, rekao je da bi, poštujući trodiobu vlasti, njegov komentar te odluke bio neprimjeren.

Upitan pak planira li Ministarstvo financija pojačati nadzor nad agencijama za otkup potraživanja s obzirom na nedavno curenje osobnih podataka građana, odgovorio je da curenje podataka nije u resoru Ministarstva financija te da ministarstvo tome nije imalo saznanja, ali da je kao građanin nezadovoljan s tim.

Najavio je da će razgovarati sa suradnicima i vidjeti ima li mogućnosti unapređenja regulacije toga područja. (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!