U utorak na snagu stupaju nove cijene goriva, evo konkretnih brojki!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od idućeg utorka, 11. travnja, cijena osnovnog benzina poskupjet će za četiri centa po litri i iznosit će 1,43 eura, dok će osnovni dizel pojeftiniti za jedan cent, na 1,33 eura po litri, a za jedan cent će pojeftiniti i plavi dizel, odlučila je u petak Vlada na telefonskoj sjednici.

Vlada je, naime, na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koja će stupiti na snagu u utorak, 11. travnja te će vrijediti u idućih 14 dana.

Kako je priopćeno iz Vlade, od utorka će nova cijena osnovnog benzina iznositi 1,43 eura po litri (10,77 kuna), što je povećanje za četiri centa po litri.

Cijena osnovnog dizelskog goriva bit će smanjena za jedan cent i od 11. travnja će se to gorivo prodavati po cijeni od 1,33 eura po litri (10,02 kune), a za jedan cent će pojeftiniti i plavi dizel, kojemu će nova cijena biti 0,83 eura po litri (6,25 kuna).

Od utorka će za jedan cent po kilogramu biti više cijene plina za spremnike i boce pa će se tako UNP za spremnike prodavati po 1,30 eura po kilogramu (9,79 kuna po kilogramu), a UNP za boce po 1,86 eura po kilogramu (14,01 kuna).

Te se cijene odnose na osnovne odnosno na naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva te se za benzine s više oktana te sva tzv. premium goriva cijene i dalje formiraju slobodno.

Iz Vlade u priopćenju iznose i kolike bi bile cijene tih derivata da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Po tome bi, bez mjera Vlade cijena osnovnog benzinskog goriva bila 1,66 eura po litri, dizela 1,56 eura, plavog dizela 0,95 eura po litri, a UNP za spremnike bi koštao 1,54 eura po kilogramu, dok bi cijena UNP-a za boce bila 2,17 eura po kilogramu.

Vlada je uobičajeno nove cijene naftnih derivata objavljivala svaki drugi ponedjeljak, a nove bi se cijene primjenjivale od idućeg utorka. No, kako je idući ponedjeljak 10. travnja ujedno i Uskrsni ponedjeljak, tako je nova uredba donijeta danas.

I prema danas donesenoj uredbi o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata najviše su maloprodajne cijene izračunate po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14 dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom od 0,0995 eura po litri (0,75 kn/l) za dizelsko i benzinsko gorivo, te 0,0531 eura po litri (0,40 kn/l) za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 eura po kilogramu (6,20 kn/kg) smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,3716 eura po kilogramu (2,80 kn/kg) za velike spremnike. (Klikni News)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!