Osiguran je novac za deset novih obrazovnih programa koji će pomoći tržištu rada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac naglasila je u ponedjeljak, na otvorenju Tjedna karijera Sveučilišta Sjever, kako je vrlo važno spojiti gospodarstvo i znanstvenu zajednicu, a to Sveučilište dobar je primjer uspješnosti takvog povezivanja.

“Bez interakcije gospodarstva i tržišta rada sa znanstvenom zajednicom mislim da ne možemo imati uspješan razvoj ljudskih potencijala. Drago mi je da je Sveučilište Sjever jedno je od predvodnika u tom smjeru jer se radi o sveučilištu kojeg trenutno pohađa 5.200 studenata. Važna je zajednička suradnja jer bez te suradnje vrlo je problematično i samo tržište rada”, kazala je ministrica.

Dodala je da je upravo stoga Ministarstvo turizma i sporta kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti osiguralo 1,3 milijuna eura za osiguravanje deset novih obrazovnih programa koji će pomoći tržištu rada i koji će se raditi zajedno u suradnji s tržištem i sa gospodarstvom.

“Gospodarstvo najbolje zna koje su potrebe na tržištu rada. Znamo da se zanimanja mijenjaju, da se moramo prilagođavati i zato su velika ulaganja u zelenu odnosno digitalnu tranziciju”, izjavila je Brnjac.  Naglasila je i da njeno ministarstvo radi kako bi pomoglo u rješavanju problema nedostatka radne snage, što danas nije samo hrvatski već i europski ali i širi problem.

Samim time smo povećali iznose i stipendija i za srednjoškolce i za studente, zaključila je ministrica te još jednom ponovila da se samo sinergijom i suradnjom gospodarske i znanstvene zajednice može doskočiti izazovu kada je u pitanju nedostatak radne snage.

Rektor Sveučilišta Sjever Mario Milković kazao je kako je Sveučilište Sjever STEM sveučilište koje ima i studij Turizma kojim se pokušava razviti turizam na sjeveru Hrvatske.

“Blizu smo tisuću novih diplomanata na prediplomskim i diplomskim studijima i to je naš doprinos svake godine razvoju na sjeveru Hrvatske”, dodao je rektor. No, prema njegovim riječima svake godine je veliki nedostatak radnika i ovih tisuću diplomanata nije dostatno za potrebe razvoja sjeverne Hrvatske.

Kad sam postao vršitelj dužnosti dekana 2009. godine imali smo 41 tisuću maturanata u Hrvatskoj, a sad imamo 25.500 maturanata. Ta demografska slika će se uskoro prenijeti na probleme koje će osjetiti i privredni subjekti, poručio je dekan.

S ponosom je istaknuo da Sveučilište Sjever ima gotovo 1000 studenata za  koje stipendije osigurava subjekti iz gospodarske zajednice i jedinice lokalne samouprave.

Župan Stričak: Treće smo najjače gospodarstvo u Hrvatskoj

Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak kaže kako se na području Varaždinske županije nalazi oko 160 tisuća stanovnika, približno 70 tisuća radnih mjesta, 16 tisuća gospodarskih subjekata i oko 4500 stranih radnika.

“Treće smo najjače gospodarstvo u Hrvatskoj i prosječna stopa nezaposlenosti nam se kreće oko 3 posto. Ti podaci najbolje govore koliko nam je gospodarstvo važno i koliko pažnje posvećujemo toj temi. Već u srednjoškolskoj dobi, naše učenike i učenice spajamo s akademskom zajednicom i s realnim sektorom preko Centara izvrsnosti što se pokazalo jako dobro”, kazao je župan.

Prorektor Petar Mišević naglasio je kako  Sveučilište Sjever spada u tehnička sveučilišta gdje se stvaraju kadrovi koji su potrebni gospodarstvu u sjevernoj regiji Hrvatske, ali i šire. (Klikni News)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!