Kiša ne prestaje, vatrogasci imaju pune ruke posla diljem zemlje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U sanaciji posljedica kišnog nevremena zabilježene su 192 tehničke intervencije u kojima je sudjelovalo 606 vatrogasaca s 241 vatrogasnim vozilom, a vatrogasci danonoćno rade na sanaciji poplavljenih područja, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) u utorak.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić kazao je kako ondje kiša i dalje jako pada, ali je vodostaj Zrmanje pao u odnosu na sinoć.

“Vatrogasci stalno rade na ispumpavanju vode u Obrovcu i jedna trećina vode je smanjena u poplavljenoj jezgri. Usporedno se radi i na ispumpavanju poplavljenih podruma. Ako uspijemo smanjiti nivo vode tada ćemo povećati broj vatrogasnih snaga i pumpi”, istaknuo je.

Dodao je kako je u Gračacu jedno naselje izgrađeno u depresiji pa se tu voda neprestano vraća natrag.

HVZ je izvijestilo kako su od 14. svibnja, otkako je Zadarsku županiju zahvatilo vremensko nevrijeme praćeno obilnom kišom, zabilježene 64 tehničke intervencije koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata  i izvlačenje vozila iz vode, a na kojima je sudjelovalo 149 vatrogasca sa 73 vozila.

Najviše intervencija je zabilježeno na lokacijama: Novo Naselje i Grab (Gračac), Obrovac, Benkovac, Lišane Ostrovičke i Turanj. Na području Obrovca su trenutno angažirana 23 vatrogasca s osam vozila iz JVP-a Zadar i Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar te DVD-ovi Obrovac, Jasenice i Žegar.

Rade se smjene vatrogasaca koji neprestano izrađuju zečje nasipe te ispumpavaju poplavljene objekte.

Na području Gračaca angažirano je osam vatrogasaca s dva vozila iz JVP-ova Gračac i Pag te DVD-a Pag.

Intervencije i u ostatku Hrvatske

I u ostatku Hrvatske zabilježene su intervencije uslijed kišnog nevremena koje se odnose na ispumpavanja vode, uklanjanje grana i stabala, izvlačenje osobe iz vozila u vodi, sanaciju šahtova, izradu zečjih nasipa, odčepljenja oluka.

U Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je najviše intervencija na području Knina i Srime, ukupno 22 tehničke intervencije, a na području Splitsko-dalmatinske županije osam intervencija. Najviše intervencija je bilo u Splitu, Marini i Supetru.

U Požeško-slavonskoj županiji zabilježene su 23 intervencije.

U Karlovačkoj županiji angažirana su 82 vatrogasca s 38 vozila, a zabilježeno je 11 tehničkih intervencija i ostalih operativnih aktivnosti koja uključuju ispumpavanja vode, uklanjanje stabala, izradu zečjih nasipa kao i punjenje vreća s pijeskom.

Na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je 14 intervencija te se rade pripremne radnje za obranu od poplava na području Hrvatske Kostajnice. Najviše intervencija je bilo na području Novske, Kutine, Lekenika, Hrvatske Kostajnice, Dvora i Rujevca.

Intervencije su zabilježene i na području Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj te u Zagrebačkoj županiji.

Na području Primorsko-goranske županije zabilježeno je 17 tehničkih intervencija prouzrokovanih jakom i olujnom burom.  (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!