Miro Totgergeli: Vlada neće prodavati LNG!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Saborski zastupnik HDZ-a Miro Totgergeli je, tijekom rasprave  o izmjenama Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin (UPP), rekao da  Vlada neće prodavati LNG Hrvatska dok je oporba navodila da izvlaštene nekretnine trebaju biti u vlasništvu Republike Hrvatske.

Zastupnici u posljednji tjedan zasjedanja Sabora prije dvomjesečne, ljetne stanke  raspravljaju o izmjenama Zakona o terminalu za ukapljeni plin, kojima se definiraju optimalne lokacije za gradnju mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom.

“Vlada i ova većina neće prodavati LNG Hrvatska i on će ostati u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske preko tvrtki HEP i Plinacro”, rekao je Totgergeli.

Istaknuo je kako Vlada cijelo vrijeme radi da Hrvatska i njeni građani imaju dovoljno plina te da unaprijed budemo sigurni kako ćemo plinsku i ogrjevnu sezonu dočekati stabilno, a cijene plina za građanstvo, gospodarstvo i javne ustanove budu praktički najjeftinije u EU.

Osvrćući se na oporbene kritike vezano uz plinsku aferu, HDZ-ov zastupnik kazao je da će se o tome moći razgovarati kada budu imali sve relevantne podatke.

“Ovako, ovo je samo nabacivanje blata na nešto što je u stvari  od rujna do danas jako dobro odrađeno”, kazao je Totgergeli.

Podsjetio je kako je Vlada svojim uredbama pomogla građanima i gospodarstvenicima.

Benčić: Oporba neće podržati izmjene zakona

Rekavši kako oporba neće podržati izmjene tog zakona Sandra Benčić (Možemo!) ocijenila je kako je potpuno neprihvatljivo da se ide u izvlaštenja nekretnina za strateški projekt a koje nakon toga neće biti vlasništvo Republike Hrvatske, već trgovačko društvo LNG Hrvatska koje je u suvlasništvu HEP-a i Plinacra.

Smatra kako se time priprema teren za davanje javnog vlasništva u privatno, upitavši koji je argument da nakon izvlaštenja te nekretnine ne budu u vlasništvu Republike Hrvatske.

Benčić drži ako vladajući donesu ovaj zakon to će biti u suprotnosti sa temeljnim nacionalnim interesima Republike Hrvatske jer uzimaju privatno vlasništvo putem izvlaštenja da bi njome upravljala neka firma a ne Republika Hrvatska.

Anka Mrak-Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) rekla je kako u sadašnjem zakonu stoji da se nekretnine koje su potrebne za gradnju, rekonstrukciju i održavanje terminala za ukapljeni plin izvlašćuju u koristi Republike Hrvatske.

“Od 2018. do 2023. to nikom nije bio problem. Odjedanput 2023. to postaje problem i nekretnine se izvlašćuje u korist investitora – LNG Hrvatska”, kazala je.

I ona je upitala koji je “suvisli razlog  da se nekretnine ne izvlašćuju u korist Republike Hrvatske nego u korist LNG Hrvatska”.

SDP-ova Mirela Ahmetović također je rekla kako ni u jednom zakonu ne piše da se bilo koja nekretnina na području zemlje može izvlastiti izravno u korist jednog poduzeća.

Poručila je HDZ-ovim zastupnicima da izmjenama zakona “legaliziraju otimačinu u tko zna čije interese”. (Klikni News)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!