Plenković: Dodik je Milanoviću došao bez odgovarajuće diplomatske note

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da bi predsjednik Zoran Milanović trebao objasniti nenajavljeni dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Hvar koji je nazvao “vrlo neobičnom situacijom”.

“To je jedna vrlo neobična situacija. Nemam utjecaj na to koga predsjednik poziva u Hrvatsku, ima punu slobodu i pravo da to radi. Ovdje se radi više o tehnologiji tog putovanja”, komentirao je Plenković Dodikov dolazak helikopterom na Hvar na radni sastanak s Milanovićem.

“Očekujem hitnu inicijativu oporbe da se smjesta sazove izvanredna sjednica Hrvatskog sabora i da se raspravi ta tema kako je netko bez odgovarajuće diplomatske note došao u Hrvatsku”, rekao je Plenković, audirajući na nedavnu izvanrednu sjednicu parlamenta koju je Mlanović sazvao na inicijativu oporbe o štrajku u pravosuđu i tzv.plinskoj aferi.

Premijer uvjerava da bi, da se poštovao protokol, sve hrvatske službe odobrile Dodikov posjet. “Ali eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti, onda im valjda u goste može dolaziti bilo tko, bilo kako i bez najava”, rekao je Plenković.

Ured predsjednika Milanovića priopćio je u utorak da su dvojica čelnika razgovarala o odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske te posebno o potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

Dodika, kojeg su u prvoj polovici mjeseca zastupnici Europskog parlamenta proglasili preprekom europskoj integraciji Bosne i Hercegovine, dan ranije je, nakon mjeseci sukoba sa središnjim vlastima BiH, rekao kako je vrijeme da se strasti u toj zemlji smire, sugerirajući time veću spremnost na suradnju.

Europski parlament pozvao je na posljednjoj plenarnoj sjednici na uvođenje dodatnih sankcija Dodiku po uzoru na američke i britanske sankcije čelniku bosanskih Srba.   (HINA, FAH, KN)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!