Plenković u Grčkoj, danas odluka o daljnjoj sudbini pritvorenih hrvatskih građana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijer Andrej Plenković počinje dvodnevni posjet Grčkoj, a danas bi također mogla biti jasnija sudbina hrvatskih državljana koji su završili u grčkim zatvorima nakon huliganskog nasilja uoči utakmice atenskog AEK-a i zagrebačkog Dinama, kada je ubijen jedan od pripadnika grčke navijačke skupine, javlja HRT.

Moguće je i da će biti organiziran posjet dvojice ministara u Plenkovićevoj pratnji jednom od zatvora, kako bi se uvjerili da su uhićeni navijači dobro.

Iako nije službeno potvrđeno, za očekivati je da će tema razgovora bilateralnog sastanka hrvatskog i grčkog premijera biti i pritvoreni hrvatski navijači, javila je iz Atene uživo u podnevni HTV-ov Dnevnik Zrinka Grancarić. To će svakako biti tema razgovora hrvatskih ministara pravosuđa i vanjskih poslova s grčkim kolegama, koji bi se trebao održati danas poslijepodne.

Iz istrage cure razne informacije, a ona glavna koja se od jučer komentira u javnosti je da ubojica nije Hrvat, već navijač AEK-a. Obitelj preminulog mladića oštro je i uvrijeđeno opovrgnula te vijesti.

Uhićeni BBB-i razdvojeni su u manje skupine i premješteni u zatvore diljem Grčke. Samo desetorica ostala su u atenskom zatvoru, kaže grčki odvjetnik Athanasios Kaymenakis, koji zastupa 96 naših državljana. Tvrdi i da je još nisu oduzeti svi predmeti oduzeti za potrebe istrage. Čim ih pregledaju, kaže da će zatražiti da se puste na slobodu uz uvjetnu kaznu ili jamčevinu oni za koje se više ne sumnja da su ubojice. Napominje da je jedan uhićeni Hrvat u težoj poziciji nego ostali.

– Jednog je mladića policija optužila da je imao nož. Odbacujemo tu tvrdnju. Vjerujem mu na riječ da nož nije njegov. Uputili smo zahtjev da se obrade otisci prsta s noža i da se usporede s njegovima. Nije nosio rukavice. Nož nije njegov. Rekao sam tužiteljima i sucima da ti ljudi nisu imali noževe. Na videosnimci nitko od Hrvata ne nosi nož. Mnogo sam sati proveo pregledavajući snimku. Nisam vidio da itko ima nož, kaže odvjetnik.

Dodaje da istraga dosad ide u korist BBB-a te ističe da nijedan dokaz ne upućuje na to da je itko od njih ubojica, prenosi HRT.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!