Plaće su rasle više od inflacije i onima s najnižim primanjima, a stopa nezaposlenosti najniža je u povijesti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Realni rast plaća u Hrvatskoj od 4,5 posto ne odnosi samo na prosječne plaće, nego i na one najniže, s obzirom da je u siječnju ove godine neto minimalna plaća podignuta za 12,5 posto, s 498 na 560 eura, pa klasični argument oporbe o tomu da su plaće rasle „samo bogatima” apsolutno ne drži vodu. Upravo povećanjem najniže plaće Vlada RH pobrinula se i osigurala da i oni s najnižim plaćama dobiju povišicu koja je veća od stope inflacije.

Zanimljivo je spomenuti i da je samo u ovoj godini neto minimalac povećan za 62 eura, što je više nego što je porasla prosječna neto plaća u sedmogodišnjem razdoblju triju vlada – Kosoričine, Milanovićeve i Oreškoviće, u kojem je taj porast bio svega 45 eura.

A da je rast hrvatskog gospodarstva temeljen na zdravim osnovama, svjedoči još jedan vrlo zanimljiv podatak, onaj o stopi nezaposlenosti.
Naime, u prvoj polovici ove godine stopa nezaposlenosti prema definiciji ILO-a iznosi 6,3 posto, što je povijesno najniža razina, ali i po prvi puta niža nego što je bila u najuspješnijoj predpandemijskoj godini, 2019., kada je iznosila 6,6 posto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!