Bivši SDP-ov čelnik u svojoj je garaži ‘čuvao’ skupi terenac, a s Đapom je za EU novac kupio – jahtu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na traženje Ureda europskog javnog tužitelja policija je danas u Zagrebu privela 30-ak osoba zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu, teške ukupno dva milijuna eura, od čega 1,7 milijuna na štetu proračuna EU. Uz bivšeg dekana spomentuog fakulteta Almina Đapu, među uhićenima je profesor istog fakulteta Boško Pribičević, inače nekad istaknuti član SDP-a. Pribičević je 2015. godine izabran za predsjednika velikogoričkog SDP-a, no samo godinu dana kasnije podnio je ostavku na tu funkciju. Tada je obrazložio kako je razlog preseljenje, a stranačko djelovanje nastavio je u zagrebačkom SDP-u.

Pribičević i bivši mu šef Đapo već su neko vrijeme pod prismotrom istražitelja i medija. Javnost je ovoga proljeća ostala šokirana nakon što je u medijima objavljena priča kako je Geodetski fakultet europskim novcem kupio jahtu i luksuzni automobil. I Đapo i Pribičević tada su zanijekali da su vozilo i plovilo koristili za privatne potrebe, iako je skupocjeni terenac snimljen u privatnoj garaži prof. Pribičevića. Iako je Đapo tada tvrdio da su ga onamo sklonili da ga zaštite, nakon što je priča objavljena u medijima, našao je novo parkirno mjesto – na parkiralištu fakulteta. Kad je riječ o jahti, Pribičević je tvrdio kako se ona koristi za istraživanja te da služi studentima koji rade na diplomskim radovima.

Sve to zapelo je za oko europskom tužiteljstvo koje je odlučilo propitati i druge postupke javne nabave na Geodetskom fakultetu, o čemu su danas izvijestili detaljnije.

-Postoji osnovana sumnja da su u razdoblju od svibnja 2019. do studenoga 2023., dekan i profesor na Geodetskom fakultetu organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5.988.300,00 eura, 85% sufinancirana sredstvima Europske unije. Ta četiri projekta odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu. Dekan i profesor su postupke javnih nabava organizirali na način da su zlouporabili sredstva projekata i koristili ih za vlastitu korist, pribavivši time sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist. Postoji sumnja da su glavni osumnjičenici manipulirali u 28 postupaka nabave kako bi se odabrala određena trgovačka društva, obrti i odvjetnički uredi – poručili su iz Ureda europskog javnog tužitelja.

Foto: Screenshot RTL


PODIJELI S PRIJATELJIMA!