Dječji festival domoljubne pjesme u online verziji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – U Pakracu se danas, 26. veljače, održava drugi po redu Dječji festival domoljubne pjesme “Croatio iz duše te ljubim”. Ravnateljica glazbene škole Pakrac, Alfreda Petani Grafina, predstavila je cilj ovoga festivala.

– Prigodom obilježavanja početka Domovinskog rata, a u organizaciji grada Pakraca, udruge hrvatske policije i branitelja Pakraca i Lipika i osnovne glazbene škole Pakrac po drugi put organiziramo natjecanje za učenike osnovnih i glazbenih škola s ciljem da se više učenika bavi domoljubnom pjesmom te da se potakne škole da u svojim programima njeguju domoljubnu pjesmu za koju mislimo da ima prostora u svakom obrazovnom programu, a na njoj se obično malo manje radi – objašnjava ravnateljica. Ove su godine, priča ravnateljica, na festival pozvane škole s kojima i inače surađuju poput onih s područja Slavonije i Baranje, te škole iz prijateljskih gradova koji su imali sudionike u oslobodilačkim akcijama na pakračkom području. Ove se godine prijavilo osmero natjecatelja iz Valpova, Kutjeva, Bjelovara i Pakraca.

– Prošle godine smo na prvom Festivalu imali jedanaestero natjecatelja. Tad je on išao uživo ali su natjecatelji bili uglavnom iz Bjelovara i Pakraca. Ove godine bit će malo specifično zbog epidemiološke situacije, no sretni smo jer imamo natjecatelje iz čak četiriju gradova. Iz Osnovne škole Valpovo natjecat će se Nora Pastulović i Klara Romić, iz pakračke Osnovne škole braće Radića Stjepan Kiš i Lana Blažević, iz Osnovne škole Zdenka Turkovića u Kutjevu Tena Prpić, a iz 3. osnovne škole Bjelovar Stribor Presečki – nabraja.
Mladim pobjednicima bit će uručene i novčane nagrade.

– Nagrade je organizirao sponzor i jedan od suorganizatora, Udruga hrvatske policije, branitelja Pakraca i Lipika. Nagrade su novčane, petsto kuna za trećeplasiranog, tisuću za drugoplasiranog te tisuću petsto kuna za pobjednika Festivala. Svi natjecatelji dobit će i zahvalnice – navodi ravnateljica. Zbog trenutnih epidemioloških mjera, ove će se godine natjecanje održati u online verziji, a bit će moguće pratiti natjecanje uživo.

– Razmišljali smo da cijeli Festival bude snimljen unaprijed, no ipak smo uspjeli u hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman osigurati potrebne epidemiološke mjere. Tamo se nalazi velika pozornica i velik prostor pa će ipak svi sudionici radi regularnosti, kako bi svi imali jednake uvjete tamo nastupati a prijenos uživo moći će se pratiti na internetskoj stranici www.ogs-pakrac.hr od 18 sati. Mi smo pozvali samo natjecatelje, žiri i tehničare kako bismo poštovali broj ljudi koji smiju biti na istom mjestu po epidemiološkim mjerama.
Ravnateljica se prisjetila prošle godine, kad je Festival održan bez posebnih prilagodbi epidemiološkim mjerama.

– Imali smo prošle godine i nastup tamburaškog orkestra Pakrac te posebnu gošću, Niku Pastulović iz Zagreba, učenicu koja se inače bavi pjevanjem, osobito domoljubnih pjesama pa smo uživali u njihovim nastupima i tijekom vijećanja žirija. Bilo je dosta publike i bilo je jako lijepo – prisjeća se. Petani Grafina posebno ističe da je ponosna jer je autor pjesme “Croatio iz duše te ljubim” dao odobrenje da se Festival zove upravo tako.

– Ponosni smo što smo dobili suglasnost gospodina Ante Sikirića Krivina, autora pjesme “Croatio iz duše te ljubim”, od kojeg smo tražili odobrenje i dozvolu da Festival imenujemo upravo po njoj. Naziv Festivala zaštitili smo pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. I on je bio zadovoljan što će festival domoljubne pjesme nositi naziv po njegovoj pjesmi, za što smo mu poslali i zahvalnicu – ističe ravnateljica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!